Duurzaamheid is in 2019 nog altijd een hot topic, dit zal het ook nog wel even blijven. Wij Nederlanders zijn over het algemeen voorlopers op dit gebied, wat je onder meer kunt zien aan het aantal zonnepanelen in ons land. Eigenlijk zou dit aantal nog veel hoger moeten zijn, aangezien zowel jij als het milieu profiteert van de panelen. Het aanschaffen van zonnepanelen is dan ook zeker aan te raden, al zijn er wel een paar factoren waar je rekening mee moet houden. Hierover kun je onder andere lezen op zonnepanelen-info.nl.
Wat zijn de kosten van een zonnepaneel?
Iets waarover nog altijd veel onduidelijk heerst is hoeveel een zonnepaneel kost. Gelukkig zijn de kosten zonnepaneel in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Een nadeel hiervan is dat de overheid heeft gekozen om minder subsidie te geven op zonnepanelen. Als je zonnepanelen wilt kopen dan is het verstandig om te kijken naar de prijzen per Wattpiek (WP). Hieraan kun je ook zien dat de prijzen zeker gedaald zijn de laatste jaren: van 3,10 euro per WP in 2010 naar 1,78 euro per WP in 2016. De kosten van deze grote aankoop hangt tevens af van hoeveel zonnepanelen je aanschaft. Als je maar een paar koopt dan zal de prijs per WP hoger zijn dan als je veel zonnepanelen aanschaft. De kosten van de zonnepanelen hangt overigens ook af van de installatiekosten, wat vaak ongeveer 15 procent van de totale prijs is.
Wat is de huidige subsidie omtrent zonnepanelen?
Vroeger waren er landelijke subsidies op zonnepanelen, maar dit is helaas niet meer het geval. Toch betekent dit niet dat er helemaal geen subsidie meer is. De overheid zal alsnog een deel van de kosten betalen, dit wordt gedaan met een BTW teruggave regeling. Het voordeel hiervan is dat deze nieuwe regeling eigenlijk voordeliger is dan de subsidie die eerder is gebruikt. Je kon destijds namelijk maximaal 650 euro terug krijgen, wat maximaal 15 procent was. Dit was afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je kocht. Tegenwoordig krijg je bij het kopen van zonnepanelen dus 21 procent terug van de Belasting. Als je bijvoorbeeld een systeem koopt van 8000 euro, dan zul je 1680 terug krijgen. Dit is een stuk meer dan het bedrag dat je kreeg bij de oude subsidie. Hierbij moet wel gezegd worden dat een systeem van 8000 euro bestaat uit veel zonnepanelen, maar zelfs bij 8 panelen zul je al meer geld krijgen dan bij de oude regeling.