Vuurwerk: Let op uw huisdier!

In december wordt er al regelmatig vuurwerk afgestoken. Een knal is vaak onverwachts en dieren horen vele malen beter dan mensen. Ook zijn veel dieren angstig voor vuurwerk en willen daarvoor vluchten. Vrijwilligersorganisatie Amivedi registreert al 80 jaar vermiste en gevonden huisdieren en verteld haar ervaringen rond de jaarwisseling.

‘Op oudejaarsdag vorig jaar had ik het erg druk’, zegt Manuela de Coo van Amivedi Nieuwegein. ‘Er waren veel huisdieren weggelopen door de angst van vuurwerk. Gelukkig waren de meeste dieren snel terecht. Afgelopen zaterdag rende een hond in paniek weg toen er een vuurwerkknal was. Deze Friese Stabij is gelukkig naar een boerderij gelopen en de vinder heeft Amivedi gebeld. Na een uur belde de eigenaar van de hond naar Amivedi en kon ik haar vertellen dat haar hond gelukkig gevonden is en alles goed is met hem.

De tips die ik als Amivedi medewerkster mee wil geven is: Wees extra alert als er vuurwerk wordt afgestoken! Houd uw katten en kooidieren binnen en let goed op ze, of ze niet alsnog naar buiten kunnen ontsnappen. Voor honden, houd ze aangelijnd, ook al zijn ze niet bang voor vuurwerk of lopen ze altijd los. Doe de halsband stevig om. Eén knal kan ze laten schrikken en ze lopen weg.
Hebt uw dier een halsband om, hang er dan een adrespenning of kokertje aan. Dan is een gevonden dier sneller met zijn baasje te herenigen.

Er zijn nog veel huisdieren niet gechipt of de registratie klopt niet meer. Ook bij katten die normaal niet buiten komen is chippen van groot belang, want een dier kan toch per ongeluk ontsnappen. Zo ontsnapte van de week een kat door het dakraampje. Belangrijk is dat u uw dieren chipt en goed registreert. Controleer of de gegevens van de chip nog klopt. Dat kunt u terug vinden op www.chipnummer.nl. Want zonder goede registratie heeft een chip geen zin’.

Mocht uw huisdier dan toch vermist raken? Neem dan contact op met Amivedi Nieuwegein. Ook als u een verdwaald dier ziet, meld dit dan aan Amivedi, telefoon 088-0064674 of www.amivedi.nl.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren