Begin deze week behandelde de rechtbank in Rotterdam een zaak tegen een illegale vuurwerkhandelaar, ‘Zoef de Haas’ en een medeverdachte. ‘Zoef de Haas’, een 56-jarige inwoner uit Nieuwegein wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als een van de grootste aanbieders van professioneel vuurwerk op social media. Het OM eiste 36 maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen hem. De medeverdachte, een 19-jarige jongen uit Utrecht, hoorde een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.
Het overgrote deel van de illegale handel in professioneel vuurwerk vond via sociale media platformen plaats. Al vroeg in het jaar plaatste verdachten met grote frequentie advertenties op diverse platformen waarin vele soorten professioneel vuurwerk te koop werden aangeboden. Het betrof onder andere Cobra 6, Shells, Lupo’s, Gigant Maroons en Screams.
‘Het gaat hier om de grootschalige handel in professioneel vuurwerk waarbij over een langere periode vele afnemers van professioneel vuurwerk werden voorzien. Sommige van hen waren nog minderjarig, soms werd het vuurwerk door hen met de trein naar huis vervoerd’, aldus de officier.
Daarnaast wordt beide verdachten door het OM verweten dat zij een hoeveelheid van circa 1100 kilogram vuurwerk voorhanden hebben gehad in een opslagcontainer en hun personenauto en dat zij meerdere wapens voorhanden hebben gehad.
Ernst van de feiten
‘Beide verdachten handelden in zeer zwaar massa explosief vuurwerk. Verdachten hebben zich geen enkel moment bekommerd om de veiligheid van anderen. Het vuurwerk werd verkocht aan minderjarigen, soms door die afnemers in het openbaar vervoer vervoerd en vervolgens door die particulieren onveilig opgeslagen. Dit vuurwerk is niet alleen enorm onveilig in de opslag maar kan ook ernstig letsel veroorzaken’, aldus de officier.
Volgens haar had de hoofdverdachte uit Nieuwegein bij de handel een leidende rol. Er was voor hem maar één doel, namelijk zoveel mogelijk geld verdienen. Er was geen enkel oog voor de gevaren van dit vuurwerk en de gevaren waar anderen dus aan werden bloot gesteld. De medeverdachte zette bestellingen klaar, communiceerde met klanten en nam bestellingen op via de handelstelefoon, ook leverde hij het vuurwerk aan klanten uit.
Strafeisen
In de zomer van 2020 werd de hoofdverdachte uit Nieuwegein al eerder veroordeeld voor een soortgelijk feit tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. ‘De opgelegde straf heeft kennelijk geen enkele indruk gemaakt. Verdachte is na de strafoplegging gewoon doorgegaan met het plegen van deze feiten.’, aldus de officier. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden vindt ze hier daarom nu op zijn plaats.
‘De medeverdachte uit Utrecht is nog betrekkelijk jong en heeft slechts een korte periode zijn bijdrage aan de handel geleverd.’, aldus de officier. Tegen hem eist zij een werkstraf van 180 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 3 jaar.
Tot slot kondigt de officier een ontnemingsvordering aan in de zaak tegen de hoofdverdachte.