De Verenigde Senioren Partij (VSP) zal aankomende donderdag 11 oktober aanstaande tijdens de raadsvergadering (morgen dus) vragen stellen in het ‘vragen halfuurtje’ inzake de criminaliteit in Nieuwegein. Nieuwegein komt de laatste jaren steeds vaker in het landelijk nieuws in verband met zware georganiseerde criminaliteit. De politie heeft gisteren een grootscheepse inval gedaan in meerdere panden van een tweetal bedrijven in Nieuwegein m.b.t. illegale hennepteelt. ‘Deze actie staat niet op zichzelf’ aldus Ton de Mol van de VSP.
Zo waren er begin deze week in de wijk Fokkesteeg vier personen opgepakt op de Snekerveste wegens handel in verdovende middelen, waaronder cocaïne, liquidatie verdachte en aanwezigheid van wapens. Verleden week was het deut aan het Nijpelsplantsoen in de wijk Wijkersloot. Hier werden woningen en een schuur doorzocht met betrekking tot leden van de zogenaamde Mocro-Maffia.
Nieuwegein kent ook veel autobranden en in 2017 had Nieuwegein nog te maken met handgranaten in Vreeswijk. Dit tot tweemaal toe. In 2016 vond de politie van een grote partij wapens in een loods in Nieuwegein. Het ging om zeker zestig pistolen en revolvers en 36 automatische wapens.
Recent werd het gebouw van de Skipiste Nieuwegein nog in brand gestoken en dinsdag kwam Nieuwegein nog in het televisie programma Opsporing Verzocht vanwege een mishandeling van een bewoner in een flat aan de Lantaarnstede in de Binnenstad van Nieuwegein. De dader zou hennep hadden willen stelen, dat in een van de woningen van het appartementencomplex geteeld zou worden. Deze dader vergiste zich in de voordeur. Vanwege de aanwezigheid van georganiseerde zware criminaliteit in de gemeente Nieuwegein maakt de VSP zich in toenemende mate grote zorgen over de veiligheid van de inwoners, werknemers en aanwezige bedrijven. Daarom wil de VSP antwoorden op de volgende vragen:
Zware georganiseerde criminaliteit rukt steeds verder op in onze woonwijken en bedrijfsterreinen. Vanwege de vele ernstige incidenten is dit in Nieuwegein inmiddels een maatschappelijk probleem geworden.
1. Is de burgemeester het met deze constatering eens?
De ondermijning van de leefbaarheid in onze wijken is een van de grote bedreigingen die momenteel uitgaat van de aanwezigheid van lichte en zware criminaliteit
2. Is de burgemeester het daar mee eens?
De aanpak van georganiseerde criminaliteit staat als prioriteit in 2018 in Nieuwegein op de vierde plaats?
3. Is gezien de ernst van het aantal genoemde incidenten opschaling naar de eerste plaats nu aan de orde? Zo nee, waarom niet?
Criminaliteit is ook een politiek probleem. Het verminderen van criminaliteit is een taak van de overheid. Burgemeesters, politie en rechters zullen hierin stevig moeten samenwerken? Is de burgemeester d.m.v. intensief overleg met de Officier van Justitie en het Openbaar Ministerie geïnformeerd over deze dossiers, invallen en aanhoudingen?
4a. Zo ja, waarom is de gemeenteraad hierover niet geïnformeerd?
b. Zo nee, waarom niet. De burgemeester is immers direct verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.
5. Welke maatregelen gaat de burgemeester nemen om de zware criminaliteit in Nieuwegein een halt toe te roepen, en op welke wijze gaat hij de gemeenteraad hierover informeren?
Ton de Mol
Fractievoorzitter Verenigde Senioren Partij Nieuwegein