Onder de noemer ‘Gelukkig Vrijwilligerswerk!’ was de CDA-fractie zaterdag 2 juni op bezoek bij de vrijwilligersmarkt. Het CDA is met de vrijwilligers in gesprek geweest over wat hen in het vrijwilligerswerk gelukkig maakt. Ook was het CDA geinteresseerd in hoe we volgens deze vrijwilligers meer inwoners van Nieuwegein kunnen aansporen om belangenloos zich in te zetten voor organisaties en verenigingen.
Tijdens de gesprekken vroegen de CDA’ers aan de vrijwilligers een enquete in te vullen. Twintig organisaties hebben dat gedaan en waardeerden de betrokkenheid van het CDA op hun werk, nu en de afgelopen jaren. Nog niet alle resultaten zijn al verwerkt voor maar een aantal contouren zijn al te schetsen.
Wat vrijwilligers vooral willen is dat de gemeente het werk van de vrijwilligers uitdraagt. Daar zit voor hen de meeste waardering én erkenning van hun werk in, als het gaat om de rol van de politiek en gemeente. Veel organisaties kunnen zich als vrijwilligersorganisatie prima zelf organiseren, soms met wat subsidie voor de noodzakelijke directe benodigdheden. Ze willen vooral dat de gemeente in beeld brengt wat er aan vrijwilligerswerk in Nieuwegein is en wat het Nieuwegein oplevert dat er vrijwilligers in hun stad zijn. Zij nemen een deel van de (gemeentelijke of professionele) taken over en goed is om in beeld te brengen welk maatschappelijk nut dat heeft en dat uit te dragen.
De vrijwilligers van nu zijn loyale en gelukkige vrijwilligers. Op de vraag wat een reden was om te stoppen met het vrijwilligerswerk, komt na lang nadenken de priveomstandigheden of het niet meer beschikbaar hebben van voldoende tijd. Veel van de vrijwilligers van onze enquete zijn 5 tot 10 uur per week bezig met het vrijwilligerswerk en denken er niet over te stoppen. Over de werkzaamheden die ze doen zijn ze positief en is inderdaad een geluksfactor voor het dagelijks leven. Het is vooral sociaal bezig zijn en anderen, op welke manier dan ook, helpen.
Behoefte is er wel naar een koppeling tussen de netwerken van de diverse vrijwilligersorganisaties zodat er in Nieuwegein nog meer gebruik gemaakt kan worden van kennis, kunde en middelen. Dat laatste is voor ons als fractie een interessant item om verder op te pakken. In het Collegeprogramma hebben we als CDA al op laten nemen deze periode te onderzoeken wat de mogelijkheid is om de vrijwillige maatschappelijke dienstverlening te versterken door het inrichten van een maatschappelijk verzamelgebouw. De organisaties krijgen zo te maken met gedeelde en lagere lasten, onderlinge samenwerking en het delen van kennis en ervaring. Dat kan voor specifieke organisaties al een stap in die richting zijn. En tevens een mooie koppeling naar de leegstand van kantoren in Nieuwegein. Wij zullen het College bevragen op de stand van zaken rond het maatschappelijk verzamelgebouw.
Wat reden is dat anderen geen vrijwilligerswerk doen, komt volgens de vrijwilligers vooral omdat te veel mensen denken aan een vorm van eigenbelang en geen tijd hebben, naast gezin of carriere. Maar ook niet gevraagd worden is een reden volgens de vrijwilligers waarom anderen geen vrijwilligerswerk doen. Blijkbaar werkt het het beste als mensen gevraagd worden om vrijwilligers te doen en er kennis mee te maken.
Het bezoek aan de vrijwilligersmarkt en de eerste bevindingen uit de enquete laat zien dat er behoefte is aan erkenning van de inzet en het uitdragen ervan. Maar ook dat er behoefte is aan kennisdeling tussen verenigingen en soms al behoefte aan nadere samenwerking tussen elkaar. Wij werken de gegevens eerst verder uit en kiezen daarna wat we met de resultaten kunnen doen.
Wij bedanken alle betrokken vrijwilligers van harte en wensen hen gelukkige jaren toe in het vrijwilligerswerk in Nieuwegein.
Roelof de Wild
Raadslid CDA