Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat Nederland (de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) werd aangevallen door Engeland, Frankrijk, het Prinsbisdom Munster en het Bisdom Keulen. Het is een bijzondere periode in de vaderlandse geschiedenis waaraan op veel plaatsen in Nederland aandacht wordt besteed. Omdat begin oktober 1672 Vreeswijk onverwachts een bloedig strijdtoneel werd tussen Franse en Staatse troepen, was dit aanleiding voor de leden van de werkgroep Cultuurhistorie van de Historische Kring Nieuwegein om aan deze gebeurtenis een expositie te wijden.
Tijdens de Hollandse Oorlog (1672-1679) heeft het leger van de Franse koning Lodewijk XIV de opdracht om flinke schade aan te richten. “U moet complete dorpen afbranden”, schrijft Louvois, de Franse minister van Oorlog. Abcoude wordt in brand gestoken, Breukelen verwoest en kasteel Jaarsveld afgebrand. Meer steden en kastelen, maar ook boerderijen, ondergaan hetzelfde lot.
Maar hoe vergaat het Vreeswijk in 1672? Er is een Frans fort, een doorgestoken Lekdijk, felle gevechten, verwoesting en plundering. Kaarten, schilderijen, prenten, geluidsfragmenten en video’s vertellen in deze expositie het verhaal. Bijzonder is de reproductie van een aquarel van Lodewijks hofschilder, Adam Frans van der Meulen.
Museum Warsenhoeck is gevestigd aan de Geinoord 11 in Nieuwegein. Geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur toty 17.00 uur. Vanaf 1 november geopend tot 16.00 uur.