Vrachtwagenchauffeur uit Nieuwegein vervolgd voor inrijden op klimaatactivisten in Zeist

Een 34-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuwegein wordt door het OM aangeklaagd omdat hij op klimaatactivisten zou hebben ingereden. Dat gebeurde begin dit jaar in Zeist tijdens een blokkade van de activisten. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de man vervolgd wordt voor bedreiging en het veroorzaken van een levensgevaarlijke situatie voor de vier klimaatactivisten. De zaak dient vrijdagmiddag aanstaande voor de politierechter in Utrecht.

Advocaat Willem Jebbink, die de activisten bijstaat, noemt dat een “verstandige beslissing”. Demonstranten van Extinction Rebellion en Christian Climate Action voerden op 11 februari actie tegen beleggingen in de fossiele industrie.

De demonstratie vond plaats voor het directiegebouw van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) op de Utrechtseweg. Nadat de politie de groep had verplaatst, werd de demonstratie buiten vervolgd.
Ze blokkeerden daarbij ook enkele minuten het verkeer. De vrachtwagenchauffeur trok zich daar niks van aan en reed volgens het OM op de demonstranten af. Hij haalde meerdere stilstaande auto’s in via de andere weghelft. De activisten konden volgens raadsman Jebbink “nog net op tijd wegspringen”.

Indringend voorbeeld
Meerdere actievoerders deden aangifte. De advocaat van de activisten vindt dat met de vervolging “een indringend voorbeeld wordt gesteld”. Hij wijst erop dat overheden volgens internationale normen ook verplicht zijn om vreedzame demonstranten te beschermen. “Dat is cruciaal, omdat anders burgers monddood kunnen worden gemaakt. In een pluriforme samenleving is het noodzakelijk dat meningen van anderen ongestoord gehoord kunnen worden”, aldus de advocaat.

Bron: RTV Utrecht

2 gedachten over “Vrachtwagenchauffeur uit Nieuwegein vervolgd voor inrijden op klimaatactivisten in Zeist

  1. Jammer dat jullie dan maar een selectief gedeelte van het artikel plaatsen en niet het hele artikel, waarin ook de kant van de chauffeur belicht wordt. Dat schets namelijk een heel ander beeld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren