GroenLinks, VVD, PvdA en Lokale Vernieuwing moeten gaan kijken of zij in Nieuwegein met elkaar tot een coalitieakkoord kunnen komen. Dat is het advies dat verkenner Harmen Binnema geeft op basis van de eerste inhoudelijke gesprekken. Het volledige verslag dat Binnema schreef, is hier te downloaden.
Binnema schrijft in zijn verslag dat er weliswaar op een aantal thema’s verschillen van inzicht zijn tussen de vier partijen, maar dat die overbrugbaar lijken. “Er is behoorlijke overeenstemming over wat de relevante thema’s voor de komende vier jaar zijn.” Ook tijdens de volgende fase van de formatie zal Binnema een begeleidende rol op zich nemen.
Gisteravond (7 april) kregen in het tweede duidingsdebat alle fracties in de Nieuwegeinse raad de gelegenheid om op het advies te reageren. Het volledige duidingsdebat is hieronder terug te kijken.
Op 16 maart jl. gingen ongeveer 22.000 kiesgerechtigde inwoners van Nieuwegein naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst kwam daarmee uit op 42,5% en dat is voor Nieuwegein de laagste opkomst ooit. Het was ruim onder het gemiddelde in de provincie Utrecht en ook ruim onder het landelijk gemiddelde. De afgelopen jaren leek de daling van de opkomst juist gestopt: in 2002 en 2006 was het beide keren bijna 52%, in 2010, 2014 en 2018 rond de 48%. Op de verkiezingsavond spraken alle partijen hun zorgen uit over deze lage opkomst.
Met een verschil van zo’n 160 stemmen werd GroenLinks de grootste partij; zij ging van drie naar zes zetels. In zetelaantal stond GroenLinks daarmee gelijk met de VVD, die één zetel verloor vergeleken met vier jaar geleden. Andere winnaars van deze verkiezingen waren de PvdA (van drie naar vier zetels), VSP (ook van drie naar vier) en Lokale Vernieuwing (van twee naar drie). De Unie van Nieuwegein kwam met één zetel nieuw in de raad. D66 (drie zetels), CDA (drie zetels), Stadspartij Núwegein (één zetel) en Ieders Belang (één zetel) bleven gelijk, de ChristenUnie verloor één van de twee zetels.
Behalve de winst van GroenLinks gaat het over het algemeen dus over kleine verschuivingen (een zetel erbij, een zetel eraf). Daarnaast is het aantal partijen in de raad (elf) gelijk aan dat bij de verkiezingen in 2018. De ook landelijk vertegenwoordigde partijen (GroenLinks, VVD, PvdA, D66, CDA, CU) hebben gezamenlijk 23 zetels, de alleen lokaal vertegenwoordigde partijen (VSP, Lokale Vernieuwing, De Unie, Ieders Belang, Stadspartij Núwegein) samen tien zetels.