Voormalige topscorer Wim de Jongh (94) overleden

Hij was een van de meest bekende voetballers die in Nieuwegein woonde: Wim de Jongh die afgelopen vrijdag op 94-jarige leeftijd in overleed, schopte het in zijn shirt van Elinkwijk letterlijk bijna tot topscorer van de eredivisie in het seizoen 1955-1956. Hij staat tot de laatste dag van die jaargang bovenaan met 32 goals, maar wordt dan alsnog gepasseerd door Henk Schouten van Feyenoord en Coen Dillen van PSV. Ton van der Linden en Dirk Lammers van DOS eindigen op 30 goals en moeten Wim de Jongh dus laten voorgaan. In zijn succesjaar wordt Wim de Jongh ook gekozen in het nationaal B-elftal.

Wim de Jongh woonde vrijwel zijn hele leven in Nieuwegein, eerst in de Anemoonstraat en daarna op een appartement op Colijnpark waar hij in alle rust is overleden. Wim toonde tot op hoge leeftijd interesse in het Nieuwegeinse voetbal en was geregeld hier op de sportvelden te vinden. Zijn kleinzoon Jerry speelde in de jeugd van zowel JSV, Vreeswijk en Geinoord en daar was opa Wim vrijwel steeds aandachtige toeschouwer.

Ook als trainer had Wim de Jongh een mooie sportieve staat van dienst. Zo was hij oefenmeester van Geinoord in een succesvolle periode van de Nieuwegeinse club, daarnaast trainde hij ook Minerva, EDO, OSM, Nijenrodes en Oranje Wit. Komende donderdag is om 14.30 uur de crematieplechtigheid in Noorderveld, een avond eerder kan nog afscheid van hem genomen worden op dezelfde plek.

Ook was hij lange tijd vaste bezoeker bij Elinkwijk, zijn oude club die hem samen met Humphrey Mijnals en Michel Kruin tot ambassadeur van het eeuwfeest benoemde dat enkele jaren geleden werd gevierd.

Op de foto: Wim de Jongh (midden) als ambassadeur van het eeuwfeest bij Elinkwijk, samen met Michel Kruin en Humphrey Mijnals. (Foto: Elinkwijk)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk