Voorlopig geen ‘gezoek’ naar olie en gas in de buurt van Nieuwegein

Er mag in een groot gedeelte van onze provincie niet meer gezocht worden naar olie en gas. Dat heeft de Rijksoverheid besloten naar aanleiding van een eerdere uitspraak van de rechtbank. Het bedrijf Vermilion onderzoekt waar mogelijk gasvelden te vinden zijn die aangeboord kunnen worden, maar de provincie en de actiegroep Laat Woerden Niet Zakken zijn daar tegen en spanden een procedure aan. De gemeente Nieuwegein zou middenin het zoekgebied liggen en ging in bezwaar. Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot.

Het gebied waar nu niet meer gezocht mag worden strekt zich uit van Mijdrecht tot bijna aan Den Bosch. Niet alleen de provincie Utrecht, maar ook Zuid-Holland en Brabant procedeerden tegen zoeklocaties voor olie en gas. Overigens zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw al diverse proefboringen gedaan naar olie ter hoogte van wat nu boerderij Bos is in de wijk Galecop.

“Met het intrekken van de vergunning door het ministerie (van Economische Zaken en Klimaat) hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt”, zegt Elias Bom van de stichting Laat Woerden Niet Zakken. “Eerst vond het ministerie ons niet ontvankelijk, maar na de uitspraak geven ze ons inhoudelijk gelijk. Dat is geruststellend omdat we hiermee zien dat het ministerie inhoudelijk valt te overtuigen en niet terugdeinst om haar eigen besluiten te herzien.”

Verheugd
Het ministerie van EZK moet een vergunning verlenen aan bedrijven die naar gas en olie willen zoeken, die ‘opsporingsvergunning’ wordt nu dus ingetrokken. In 2007 verleende het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een tijdelijke opsporingsvergunning voor een groot deel van de provincie Utrecht. Die verliep in november 2018. Ruim twee jaar later is de vergunning alsnog verlengd door het ministerie.

De provincie Utrecht reageert verheugd op het intrekken van de vergunning. “Nadat de bezwaarmakers (Woerden, Oudewater, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden, Utrecht, de provincie Utrecht en de Stichting Laat Woerden Niet Zakken) eerder door EZK als niet belanghebbenden werden beschouwd was het oordeel van de rechtbank dat zowel de provincies als de gemeenten als Stichting Laat Woerden niet Zakken wél aangemerkt moeten worden als belanghebbende bij het besluit tot verlenging van de opsporingsvergunning”, laat de Gedeputeerde aan de Provinciale Staten weten.

Papekopveld
Het besluit van de rechter om niet te zoeken naar nieuwe boorlocaties geldt overigens niet voor het Papekopveld, een gasveld dat in Woerden tegen de wijk Molenvliet ligt. Daar wil het bedrijf Vermilion naar gas en olie boren. Omwonenden vrezen daar ‘Groningse toestanden’ met verzakte en beschadigde huizen als gevolg van de boringen. De procedures tegen de gaswinning op het Papekopveld lopen nog.

Het olie- en gasbedrijf Vermilion gaat in hoger beroep bij de Raad van State tegen de uitspraak. De provincie ziet dat hoger beroep met vertrouwen tegemoet. Op het besluit van het ministerie om het zoeken naar gas en olie te staken kan Vermilion nog niet reageren. Ze willen het besluit van EZK eerst bestuderen.

Het zoekgebied van Vermilion voor gasvelden. Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel bevindt zich in de provincie Utrecht en strekt zich uit over dertien Utrechtse gemeenten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren