Afgelopen maandagmiddag vond er een heuse vlaggenceremonie plaats in Vreeswijk. Na het overzetten van wat historische lading, zoals vleeswaren van Vocking Vleeswaren en het bier van bierbrouwerij De Zevenstar, was Napoleon, alias Henk Valkenet, op de kade om de aanwezigen toe te spreken.
Napoleon bedankte alsnog de inwoners voor de aanleg van de Route Imperiale, meer hierover is te zien tijdens de tentoonstelling 40 jaar sneltram in Museum Warsenhoeck. De historische schepen deden Vreeswijk aan vanwege het 50-jarig bestaan van van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen. Het is een onderdeel van de zogenoemde ErfgoedTour, een tocht van 1000 km die de schepen door heel Nederland afleggen. Woensdag 24 juli vertrekt de vloot om 09.00 uur naar Rotterdam.
De Routes impériales vormden het wegennetwerk van het Eerste Franse Keizerrijk. Napoleon Bonaparte legde het op 18 december 1811 per keizerlijk decreet vast. De wegen waren voornamelijk op Parijs georiënteerd en liepen vanuit de hoofdstad naar de grenzen van het keizerrijk.
Na alle mooie woorden van de keizerlijke hoogheid was het de beurt aan de loco commissaris van de Koning van de provincie Utrecht en wethouder John van Engelen om de vlaggen te hijssen op de Terra Nova. Naast de provincievlag werden uiteraard ook de Jutphaas- en Vreeswijkse vlag gehesen.
Napoleon in Vreeswijk en Jutphaas
De klinkerbestratingen tussen Vreeswijk en Jutphaas en tussen Jutphaas en de Utrechtse Jeremiebrug werden al in 1814 opgeleverd. Een geweldige luxe voor die tijd! Maar … Napoleon nam wel de besluiten, doch betaalde zelf geen cent. Door hogere belastingen moest de plaatselijke bevolking alles betalen.
In twee decreten van 21 oktober en 16 december 1811 bepaalde Napoleon dat de weg tussen Gorinchem en Utrecht verheven werd tot een keizerlijke route van de eerste klas (de RI-2, na 1824 de N-2 Parijs-Amsterdam
Maandenlang is de reis van keizer Napoleon naar de Hollandse gewesten, departementen aan de Noordzee, in 1811 voorbereid en toen het in oktober 1811 zover was, waren rond Utrecht + 30.000 Franse soldaten gelegerd.
Op zondagmorgen, 6 oktober 1811 om 09.30 uur vertrok keizer Napoleon uit Gorinchem in een met acht paarden bespannen koets naar Vianen. Vandaar werd het omvangrijke gezelschap door Vreeswijkse schippers met vier pontjes binnen een uur de Lek overgezet naar Vreeswijk. Napoleon zelf, tezamen met zijn tweede echtgenote keizerin Marie-Louise (1791-1847), maakte gebruik van de keizerlijke boeier.
Franse militairen stonden op de gehele route langs de Vaartse Rijn geposteerd van Vreeswijk tot aan de Utrechtse Jeremiebrug. In het Huis de Geer in Jutphaas, dat door de Franse maarschalk Odinot was gevorderd, namen de keizer en de keizerin wat rust voordat ze doorreisden naar Utrecht.