Visies

Deze week komen in de commissie Rim, naast de voorjaarsnota de Structuurvisie als onderwerp naar voren. Dinsdag bespraken we de Woonvisie al in een speciale bijeenkomst. Altijd aardig visies, of meer nog de aanzet tot visies en discussies daarover. Enigszins verwonderlijk is dat het vaak buitenstaanders zijn die de aanzet tot visie mogen illustreren met vaak een verhaal van zo’n ruim vijftig pagina’s. Wat de woonvisie betreft is dat een bureau dat ongetwijfeld verstand heeft van het maken van woonvisies. Of ze verstand hebben van Nieuwegein is de vraag, maar dat is ongetwijfeld nu beter dan voorheen. Ze hebben immers op onze kosten tijden het visie maken de stad bestudeerd en natuurlijk een heleboel ontdekt wat wij als Nieuwegeiners al lang wisten.

Hun kunstje bestaat dan voor een groot deel dat weten op een originele wijze neer te zetten. Een deel is afgeleid van vaktaal en verder improviseert men er rustig op los. Dat kan omdat zij betaald worden en daarbij een air van superioriteit vergaard hebben die de gewone burger van Nieuwegein, toch ervaringsdeskundige van naturen, gewoon niet kan verkrijgen.

Het bureau stort zich in de problematiek door uit te leggen dat het maken van een goede binnenstad niet voldoende zal zijn om Nieuwegein op de populariteitslijstjes enkele? plaatsen te laten stijgen. Wat blijkt nu, ook de ons omringende gemeenten werken aan verbetering van hun stad. Ik spaar u enige zinnen en dan komt de geniale conclusie: “Er moet meer gebeuren en de verschillende beleidsvelden moeten elkaar daarin ondersteunen”. Dan krijgen we de keuze uit drie ontwikkelingsrichtingen waarbij een mengsel van 2 en 3 als Nieuwegein Dreaming. “Dat betekend dat wij in nader te selecteren gebieden elke vrijkomende locatie voor zover mogelijk invullen met groene woonmilieus die zich primair op senioren richten, en op andere locaties de gezinnen, kleine jongere huishouden en starters bedienen”, gaat het stuk verder. Dan geeft men aan waar vooralsnog de beste kansen liggen waarbij praktisch elke wijk genoemd wordt, als of overal vrijkomende locaties voorhanden zijn.

Na al deze dromen komt er dan eindelijk een concreet uitgangspunt: “In hoeverre kan tegemoet gekomen worden aan de woonvraag van degenen die op Nieuwegein zijn georiënteerd?” Dan volgen er nog 50 pagina’s!

Zoveel is ook nodig wanneer de gemeente volgens het stuk op pagina 13 de ambitie uit om Nieuwegein zowel haar rustige, groene en suburbane karakter te laten behouden, maar tegelijkertijd te werken aan een dynamische en bruisende stad voor iedereen.

Aardig allemaal. Tenslotte leidt het stuk via de, onder andere bijna esoterische schetsen van het bureau over woonmilieus en leefstijlen, de mismatch tussen vraag en aanbod, enz. tot voorstellen van het college over zeven beleiduitgangspunten vanuit het wonen. Hier staan ze met tussen ( ) ons commentaar.

*Aanvullende woningbouw (en waar dan wel?).

*Herstructurering van de woningvoorraad (dus slopen en nieuwbouw, is daar dan geld voor?).

*Woonservicezone in Fokkesteeg ( hoe snel dan?) en een beetje bouwen in het park (hoezo rode contouren en eerdere weigering van de raad om zoiets te doen?).

*Villawijkje aan het Amsterdam-Rijnkanaal (met uitzicht op uitlaatgassen en files?)

*Toegankelijkheid van het park Oudegein verbeteren. (waarom? Of is dat voor dat bouwen in het park?)

*Mogelijkerwijs bouwen langs hoofdroutes. (welke routes en waar?)

*Imago van Nieuwegein verbeteren. (Waarom niet beginnen met het verbeteren van het onderhoud van wat er al staat!)

U begrijpt dat wij als Verenigde Senioren Partij de werkzaamheden van het bureau en de daaruit voorvloeiende rapportages voortdurend gelezen hebben met de vraag in het hoofd: “Waarom geven we hiervoor geld uit.”

Achtenvijftig pagina’s om vervolgens zeven uitgangpunten van beleid te mogen zien die slechts vragen oproepen over het hoe en waarom van deze realisatie. En het doel van de operatie. Grond verkopen aan projectontwikkelaars is een bron van inkomsten voor de gemeente. Waarom praten we dus niet met elkaar als volwassen mensen over de werkelijke problemen van de gemeente. Daar heb je geen woonvisie en straks structuurvisie voor nodig. Zeker niet wanneer in tijden van buikriem aanhalen, er allerlei bedragen moeten worden betaald voor visies waar eigenlijk niemand mee opschiet. Visies die slechts vragen opleveren en zo te zien de verkeerde.

Of dacht u dat met deze plannen uitvoeren Nieuwegein enige plaatsen op de populariteitslijsten gaat stijgen? Dit is geen droom, dit wordt een nachtmerrie!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk