Op donderdag 15 augustus aanstaande vindt in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg 3 de Indië-herdenking plaats. Op deze dag wordt er stil gestaan bij de slachtoffers van de Japanse bezetting in toenmalig Nederlands Indië en de slachtoffers die tijdens de oorlog tegen Japan gevallen zijn. Het zal dan de vijfde keer zijn dat dit wordt herdacht op lokaal niveau. In 2020 was de eerste lokale herdenking.
De inloop is vanaf 17.15 uur. Het programma start om 17.30 uur met om 18.00 uur de kranslegging. Rond 10.00 uur start bij het monument de officiële ceremonie. De gemeente zal een krans leggen. Ook het Comité 4en 5 mei Nieuwegein en de Stichting Pelita zullen bloemen leggen bij het monument aan de Nedereindseweg in Jutphaas. Na dit formele moment kan iedereen die dat wil ook bloemen leggen. Na de officiële ceremonie is er in de Dorpskerktuin of bij het Geinlicht ruimte om na te praten.
Wat herdenken we op 15 augustus?
Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuid Oost Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.
Miljoenen onderdanen van het Koninkrijk hebben zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Een veelvoud daarvan heeft geen speciale begraafplaats gekregen. Bovendien werkte de oorlog door bij miljoenen die de verschrikkingen wisten te overleven.
Jaarlijks staan we op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt tot op de dag van vandaag. Het is een erkenning van hun plaats in de nationale geschiedenis van Nederland en het benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeeld verleden. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.
Wie herdenken we?
Op 15 augustus herdenken we jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Honderdduizend kinderen en volwassen burgers werden geïnterneerd in concentratiekampen, honderdduizenden werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Tienduizenden zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit, honderdduizenden verrichten onmenselijke dwangarbeid, onder hen vele krijgsgevangenen en Indonesische Romusha’s. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving, onder meer Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. Wij herdenken op 15 augustus alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld.