Italië is al vele jaren een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Van een vakantie naar culturele hoofdsteden als Rome en Milaan of een skivakantie in de Dolomieten, tot lekker kamperen in de buurt van grote meren als het Gardameer, Lago Maggiore en het Comomeer.
Na twee jaar beperkingen door het rondwarende coronavirus staan veel Nederlanders te springen om weer vakantie te vieren in het buitenland. Deze vijf regio’s in Italië zijn populair bij vakantiegangers.
Piëmont: een paradijs voor fijnproevers
In Piëmont is het heerlijk toeven aan de westelijke oever van het Lago Maggiore. Aan de oevers ligt ook Cannobio, het eerste stadje in Italië dat je tegenkomt nadat je de Zwitserse grens passeert. Langs Lago Maggiore liggen nog talloze leuke dorpen en steden, vaak met vakantiehuisjes of campings. Zo zijn daar Verbania -de grootste stad aan het meer- en Stresa, ongetwijfeld één van de mooiste dorpjes aan het Lago Maggiore.
Piëmont is een waar paradijs voor fijnproevers. Zo staat de hoofdstad Turijn, de vierde grootste stad in Italië, bekend om zijn chocolade. Hier publiceerde Nostradamus in 1555 dan ook een verhandeling over deze zoetigheid. Ook de Barolo, de koning van de Italiaanse wijnen, ook uit deze regio. Verder vinden we de ‘truffelhoofdstad van de wereld’ in Piëmont: de plaats Alba.
Toscane: renaissance en chianti
Toscane is een van de grotere en misschien wel de bekendste Italiaanse (vakantie)regio, gelegen in het midden van Italië. Het is ook een van de populairste gebieden voor kampeervakanties in Italië. De hoofdstad van Toscane is Florence, de bakermat van de renaissance.
Als meest uitgesproken renaissancestad van Italië, is Florence een bezoekje meer dan waard. Zeker als je al op vakantie bent in Toscane. Het Palazza Vecchio aan het al even bekende Piazzo della Signoria, met zijn replica van Michelangelo’s bekende beeld David, mag je niet overslaan bij je bezoek aan Florence. Daar kun je overigens ook de originele David bekijken in het museum.
Een andere stad in Toscane die iedereen kent is Pisa, bekend van de scheve toren. Na Florence en Pisa is Siena -in het hart van de regio- misschien wel de bekendste stad van Toscane. Als je hier op een terrasje neerstrijkt, neem dan zeker een chianti, want Siena wordt gezien als de hoofdstad van deze wijnstreek. Lekker bij wat lever en tuinbonen, zo wordt er gezegd.
Lombardije: meren en wielrennen
Lombardije in Noord-Italië grenst in het noorden aan de Alpen en in het zuiden aan de Po, de langste rivier in Italië. Lombardije heeft het hoogste aantal inwoners van alle Italiaanse regio’s. Dit is mede omdat het met Milaan de op een na grootste stad van Italië binnen zijn grenzen heeft. Lombardije is ook bekend van de najaarsklassieker de Ronde van Lombardije, een van de Vijf monumenten in het wielrennen.
Lombardije is naast de Alpen en de Povlakte bekend als dé merenregio in Italië. Bijna alle grote meren in Noord-Italië bevinden zich hier. Deze meren zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters voor de regio. Het Gardameer, het grootste meer van Italië, ligt in het oosten van Lombardije. Het Lago Maggiore, het tweede grootste meer, ligt precies op de grens van Lombardije en de regio Piëmont. Ook het derde grootste meer in het land, het Comomeer, bevindt zich in Lombardije.
Sicilië: een land op zich
Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en met zijn vijf miljoen inwoners is het bijna een land op zich met zelfs een eigen taal: het Siciliaans. Hoewel enerzijds typisch Italiaans, heeft Sicilië een ook unieke eigen cultuur ontwikkeld, met onder andere Arabische, Griekse en Spaanse invloeden. Deze invloeden vind je mede terug in de Siciliaanse keuken. Sicilië is ook een grote wijnproducent en staat bekend om zijn soepele, toegankelijke wijnen.
Behalve om zijn lekkere eten en drinken staat Sicilië ook bekend als een van de zonnigste plekken in Europa, wat het tot een geliefde bestemming voor een zonvakantie maakt. De meeste inwoners van Sicilië wonen aan de kust, in de hoofdstad Palermo, de op vier na grootste stad in Italië, en steden als Catania, Messina en Syracuse, de geboorte- en woonplaats van Archimedes, een van de belangrijkste wiskundigen uit de oudheid.
Als je aan Sicilië denkt, denk je ongetwijfeld ook aan de Etna, aan de oostkant van het eiland. Na de Stromboli, een vulkaaneiland dat ook tot Sicilië behoort, is de Etna de actiefste vulkaan in Europa. De meest recente uitbarsting dateert van begin 2022. Niet veel later was de Etna finishplaats in de Ronde van Italië.
Sardinië: het mooiste eiland van Italië?
Sardinië is na Sicilië het tweede grootste eiland in de Middellandse Zee. Het inwonertal ligt met ongeveer 1,7 miljoen een stuk lager dan Sicilië en zijn circa vijf miljoen inwoners. En hoewel kleiner dan Sicilië, zijn er genoeg mensen die vinden dat Sardinië het mooiste eiland van Italië en zelfs van de Middellandse Zee is.
Sardinië, dat je bereikt vanuit Toscane, kent een prachtige natuur, met weidse vlakten, gebergten en uitgestrekte bossen. Een ideale vakantiebestemming dus voor de actieve vakantieganger, die graag wandelt of fietst. Maar Sardinië is met zijn vele meters kustlijn natuurlijk ook een fijne bestemming voor een strandvakantie.
Net als Sicilië heeft Sardinië zijn eigen taal: het Sardijns, of Sardisch, dat door 80 procent van de tweetalige Sardiniërs wordt gesproken. En net als Sicilië heeft dit eiland ook zijn eigen keuken, die zich onderscheidt van die op het vasteland. Typisch Sardijns is het gerecht Culurgiones, een op ravioli gelijkende gevulde pasta. Daarnaast heeft Sardinië nog diverse andere eigen, unieke pastasoorten.
Naast de hoofdstad Cagliari, met zijn bruisend uitgaansleven, zijn de havenstad Palau en het historische Alghero echte aanraders.