Vijf jaar Energie-N, van stichting naar coöperatie?

Stichting Energie-N bestaat vijf jaar en dat vieren ze! Wat begon als een bewonersinitiatief onder de vleugels van Stichting Samen Duurzaam Nieuwegein is nu al 5 jaar een zelfstandige stichting. Al die tijd worden inwoners van Nieuwegein ondersteunt bij het verduurzamen van hun woning. In totaal voerde de vrijwilligers van Energie-N al zo’n 400 energiegesprekken aan huis en werden ruim 200 huishoudens met maatregelen zoals vloerisolatie, HR++-glas, dakisolatie en zonnepanelen geholpen.

Naast persoonlijke adviesgesprekken weten mensen ons wekelijks te vinden tijdens het EnergieCafé op zaterdag in het Stadshuis, of via telefoon en e-mail. En dat is nodig, want Nieuwegein is volop in beweging op het gebied van energiebesparing en duurzame warmte.

Nieuwegein verduurzaamt: waar gebeurt het meeste?
Recent gepubliceerde cijfers laten zien dat vooral in oudere wijken uit de jaren ’60, ’70 en ’80 veel subsidie wordt aangevraagd; deze woningen kunnen vaak nog flinke stappen zetten op het gebied van isolatie. De populairste maatregelen zijn op dit moment vloerisolatie, HR++-glas en spouwmuurisolatie. De rijkssubsidie ISDE kan bijna altijd worden gebruikt. Daarnaast kan veelal van de gemeentelijke subsidie Verduurzamen Woningen of van de subsidie van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) gebruik gemaakt worden. Vooral die laatste maakt isoleren bijna gratis.

Hoewel vloerisolatie de ranglijst aanvoert, zien we ook een opvallend hoog aantal aanvragen voor spouwmuurisolatie – soms ten onrechte, omdat veel huizen al voorzien zijn van een beperkte isolatielaag. Dakisolatie wordt relatief weinig toegepast, ondanks het grote effect. Dit komt mogelijk door de hogere kosten en de benodigde aanpassingen binnenshuis.

Warmtepompen en collectieve warmte
Een andere opvallende ontwikkeling is dat er inmiddels in Nieuwegein zo’n 500 lucht-waterwarmtepompen geïnstalleerd zijn. Deze ontwikkeling is goed nieuws voor het klimaat, maar zorgt er ook voor dat deze huishoudens op korte termijn minder snel zullen overstappen op een eventueel collectief warmtenet als daar in de wijk voor gekozen zou worden.

Daarom kijkt Energie-N vooruit. Ze verkennen nieuwe vormen van duurzame warmte, zoals goedkope collectieve systemen met individuele water-water warmtepompen die gebruikmaken van warmteopslag in de bodem en de warmte halen uit oppervlaktewater – stil, efficiënt en zonder buitenunits. Ook denken ze na over het gemeentelijke Omgevingsprogramma Warmte, dat eind 2026 gereed moet zijn en per wijk de toekomstige warmteoplossingen vastlegt.

De stem van de bewoners telt
Omdat ze vrijwel dagelijks met bewoners spreken, weten ze goed wat er leeft in de stad. Die kennis wordt actief met de gemeente gedeeld. Opgemerkt wordt, dat steeds meer bewoners zich laten afkoppelen van de bestaande stadsverwarming. Hoewel dit begrijpelijk is vanuit individueel perspectief, leidt het voor de overgebleven gebruikers tot hogere kosten. Misschien wordt de Eneco-stadsverwarming in de toekomst overgenomen door een gemeentelijke warmtebedrijf, maar tot die tijd is het belangrijk dat deze voorziening wordt verbeterd en aantrekkelijk blijft voor bewoners. Ook voor de aardgaswijken wordt er gesproken over het oprichten van een gemeentelijk warmtebedrijf. Juist daarom is het belangrijk dat bewoners actief kunnen meedenken en meebeslissen.

Van stichting naar coöperatie?
Om bewoners nog meer invloed te geven, overweegt Energie-N de stap naar een coöperatie. Zo kunnen inwoners lid worden en gezamenlijk richting geven aan de toekomst van duurzame warmte in Nieuwegein. Denk jij mee? Wil je lid worden zodra dit mogelijk is? Laat het ons weten via info@energie-n.nl.

Samen maken we Nieuwegein klaar voor een duurzame toekomst!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk