Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start binnenkort met de bouw van een nieuw gemaal naast de poldermolen in park Oudegein. De gelijknamige poldermolen krijgt hierdoor, dankzij een paar aanpassingen, weer een duurzame functie in de waterhuishouding van het park. Ook worden de doorgaande verbindingen tussen de watergangen in het gebied verbeterd. Deze wijzigingen helpen de komende jaren wateroverlast te voorkomen en verbeteren de waterkwaliteit in het park. Reden om onze verslaggevers langs te sturen en Heiko Prak, molenaar en hydroloog wat vragen te stellen.
De gemeente Nieuwegein, Stichting Utrechts Landschap en het waterschap werken samen aan dit project. De plannen komen voort uit een burgerinitiatief van de werkgroep Molen Oudegein. Voor de gemeente is de bouw van het nieuwe gemaal een mooie gelegenheid om de waterkwaliteit in het park te verbeteren. Grotere duikers zorgen hierbij voor een betere doorstroming. De molen, eigendom van de Stichting Utrechts Landschap, kan door het project weer watervoerend worden gemaakt. Bij weinig neerslag zorgen de molen en het gemaal straks voor extra doorspoeling van het water in het park.
Het watersysteem in park Oudegein moet worden aangepast vanwege het project capaciteitsvergroting Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+). Met de uitbreiding van de KWA+ zullen de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, de Doorslag en het Merwedekanaal vaker en langer op een hoger peil staan. In het projectplan staan maatregelen beschreven die uitgevoerd moeten worden om in tijden van het inwerking zijn van de wateraanvoer naar West-Nederland, de afvoer van water uit het park mogelijk te maken.
Bezoekers van het Natuurkwartier kunnen straks de oorspronkelijke functie en de nieuwe functie van de molen zelf zien en ervaren. De oorspronkelijke functie van de molen bestond uit het bemalen van polders.
De Wipwatermolen toen nog in de binnenstad van Nieuwegein tegenover de Karwei aan de Herenstraat. In mei 2003 verhuisde de molen naar Park Oudegein.