Pastoor van der Vegt van de parochie van de Heilige Drie-eenheid heeft woensdagmiddag 25 juli jl. de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis ingezegend. Samen met een kleine groep parochianen en sluisbouwers van Sas van Vreeswijk en onze videograaf Bart van Rooijen daalde pastoor van der Vegt af het buitenhoofd in en voerde daar het inzegeningsritueel uit. Ook plaatste de pastoor een beeldje van de heilige Barbara die geldt als de beschermster tegen brand en bliksem en wiens hulp kan worden ingeroepen bij storm op land en boven water.
Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.
Pastoor van der Vegt doet de inzegening
Over de Heilige Barbara
Heilige Barbara werd vermoedelijk geboren in de derde eeuw na Christus te Nicomedia. Haar vader was een welgestelde provinciegouverneur aldaar.
Barbara was een wondermooi meisje, waardoor haar vader vreesde voor te veel en verkeerde huwelijkskandidaten. Daarom sloot hij op in een special voor haar gebouwd torengebouw met slechts twee kleine venstertjes, ver verwijderd van de rest van de wereld.
In die toren kreeg Barbara een verschijning van de Heer, waardoor zij zich liet onderrichten in het christelijk geloof door een priester. Gezien haar vader een christenhater was, moest de priester zich vermommen als dokter.
Tijdens de afwezigheid van haar vader, liet Barbara zich dopen en liet, ten teken van haar geloof, een derde venstertje uithouwen in haar toren, als teken van de Heilige Drievuldigheid.
Bij de thuiskomst van haar vader, vond deze het tijd om zijn dochter uit te huwelijken. Barbara wees dit af en vertelde haar vader dat ze christen geworden was. De vader werd furieus en dreigde met zijn zwaard. Barbara kon ontsnappen doorheen een wonderlijke opening in de rotsen. Een herder verklikte haar echter, en Barbara werd voor de stadsmagistraat gesleept, voor wie zij een offer moest brengen aan de heidense goden. Barbara weigerde dit.
De rechter let haar vervolgens pijnigen met ossepezen en fijne stokken terwijl ze vastgebonden lag. Haar dijen werden opengereten met ijzeren kammen, waarna men tegen deze wonden gloeiende toortsen hield. Tenslotte sneden de beulen met scheermessen haar borsten af en deden haar, zo verminkt, naakt door de stad lopen.
Barbara glimlachte en een hemels licht bedekte haar naaktheid. Dit alles dreef de woede van haar vader ten top. Uitzinnig zwaaide hij met zijn zwaar en onthoofde zijn dochter.
Onmiddellijk werd de man doodgebliksemd. Van zijn lichaam bleef niets over. Uit de wonde van Barbara liep een melkachtige, welriekende vloeistof in plaats van bloed. Deze melk wordt in vele kloosters als relikwie vereerd.
Barbara werd aldus beschermheilige voor alles wat te maken had met vuur, bliksem en buskruit, zodat iedereen die daar mee te maken had haar aanriep.
Op deze manier werd Heilige Barbara de patrones van de schutters, mijnwerkers, brandweer, kanonniers en bosseniers, alsook beschermelinge tegen bliksem en plotse dood.
Ze behoort tot de 14 noodheiligen en haar feestdag wordt gevierd op 4 december. Op deze dag eet men lekkernijen en drinkt men iets kostelijks. In sommige landen is het een nationale feestdag.
Best grappige traditie hoor, maar triest genoeg zijn er ook mensen die dit werkelijk serieus nemen.
Als katholiek vind ik dit een beschamende voorstelling van het geloof.
Mensen kan je zegenen, maar geen sluizen ,bruggen en motoren.
Dit is een ware aanfluiting van het geloof.