Politie en hulpverleners in Nieuwegein gaan verwarde mensen, die voor overlast zorgen, op een andere manier op te vangen. Dat betekent dat deze mensen niet langer automatisch in de cel terechtkomen, maar bij een zorginstelling worden opgevangen.
De werkwijze is inmiddels al succesvol in Utrecht, waar de politie nauw samenwerkt met zorginstelling Altrecht. Mensen met psychische problemen of demente ouderen krijgen direct psychische zorg. Die manier van werken werpt in Utrecht al zijn vruchten af: bijna de helft komt niet meer in een politiecel terecht.
“Het is erg belangrijk om deze mensen uit de cel te houden, want ze ervaren het opsluiten als heel traumatisch”, zegt Carina Stigter van Altrecht. “Ze worden er ongelofelijk angstig van, bovenop de problemen die ze al hebben.”
“Mensen die iets crimineels hebben gedaan of agressief zijn, die horen nog steeds in de cel”, zegt Stigter. “Maar mensen waarbij dat allemaal niet aan de hand is, die in een crisis zijn, die horen hulp te krijgen en wel zo snel mogelijk.”
Omdat Altrecht niet 24 per dag open is, zal het zeker voorkomen dat niet-agressieve mensen met psychische problemen toch in de cel belanden, waarschuwen de hulpverleners. In de toekomst hoopt Altrecht ook ’s nachts en in het weekend opvang te kunnen verzorgen.