Verwarde Nieuwegeiner krijgt tbs met dwang en celstraf voor neersteken van zijn moeder

Een 46-jarige Nieuwegeiner die in maart vorig jaar zijn moeder in haar huis heeft mishandeld en neergestoken, is door de rechtbank veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Daarnaast is hem een jaar gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man zijn moeder wilde doden, maar wel dat hij heeft geprobeerd om haar zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

De Nieuwegeiner is ook schuldig bevonden aan het ernstig bedreigen van zijn broer. Voor hij veilig en verantwoord kan terugkeren in de maatschappij moet hij eerst behandeld worden aan zijn psychische problemen, oordeelt de rechtbank.

Mis in zijn hoofd
Toen de man op maandagmiddag 13 maart vorig jaar bij het appartement van zijn moeder in Nieuwegein aanbelde, was er al iets misgegaan in zijn hoofd. Kort daarvoor had hij met zijn broer ruzie gemaakt, omdat die hem geen geld wilde geven. Toen zijn moeder opendeed, viel hij haar meteen aan.

De man deed de deur op knip en liep naar de keuken, waar hij een groot mes pakte. “Ik ga je vermoorden”, had hij volgens zijn moeder gezegd. Hij stak de vrouw in haar zij, in haar armen en haar benen. Ook werd ze in haar gezicht geraakt en geschopt en geslagen.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum was de man psychotisch toen hij zijn moeder neerstak. Hij heeft een langere geschiedenis van psychiatrische problemen en is daarvoor al vaker behandeld, maar die behandelingen maakte hij nooit af.

Om de problemen aan te pakken, is een langdurige complexe behandeling nodig, stellen de deskundigen. Als dat niet gebeurt, is de kans op herhaling groot. Zij denken dat hij daar niet vrijwillig aan mee zal werken en adviseren daarom tbs met dwangverpleging in een gesloten kliniek. De rechtbank volgt dat advies.

“Mijn zoon heeft lang genoeg in de gevangenis gezeten. Ik wil u vragen om hem vrij te laten en af te zien van verdere straf”, zei de moeder vorige maand tegen de rechters. “Als jullie niet helpen, ga ik naar de koning”, voegde zij daaraan toe. Omdat haar zoon al meer dan een jaar in voorarrest zit, zal hij van de gevangenis worden overgebracht naar een tbs-kliniek, zodra er plek is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren