Vervolg coalitieakkoord

Ik zou met u nog het wonen en de financiën vanuit het coalitieakkoord bespreken. Nou vooruit met de geit dan maar. Het klinkt allemaal zo mooi al die mooie titels per hoofdstuk. Deze ook: agenda voor de ruimtelijke ontwikkeling. Mooi hé? Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken?

Mobiliteit is ook zo’n term die te pas en onpas wordt gebruikt. Zoveel mogelijk lopend of op de fiets je verplaatsen binnen Nieuwegein, wie wil dit nu niet vraag ik me af? Niet iedereen in Nieuwegein wil en kan dit.

Maar vooral het niet willen is een doorn in het oog van degene die wel willen.
Laten we het eens nader onderzoeken wat er nu eigenlijk staat. Wederom start men met een geweldige volzin: “Bij de uitwerking van het mobiliteitsbeleid houden we rekening met de principes van duurzaam veilig, demografische ontwikkelingen en nieuwe ontwikkelingen zoals de elektrische fiets, elektrische auto’s en brandstofcelauto’s.” Nou dat is een hele mond vol. Maar ook hier geldt toch de ontleding van deze zin.

De woorden: “houden we rekening met de principes” geeft eigenlijk al aan dat het een loze kreet is. Want veel van dit beleid wordt landelijke en zelfs Europees vastgesteld dus hoe zo rekening houden met principes?

Over duurzaamheid wordt nog steeds gesproken alsof het een vies woord is. Nieuwegein moet in 2040 klimaatneutraal zijn!

Maar onze geografische ligging kan dat maar zou verhinderen. Als landelijk en Europa hieraan niet mee werken is dit een volkomen hole frase of gaan we een hele grote koepel over Nieuwegein heen zetten? Daar onder is alles klimaatneutraal dus een hele schone lucht en een mooie natuur maar als we de grens van Nieuwegein over willen moeten we dan door een luchtsluis?

Over bouwen spreekt men of er alle mogelijkheden zijn om verder te ontwikkelen. De gemeente utrecht wil Rijnenburg niet verder ontwikkelen dus denkt men in Nieuwegein: Oh dat krijgen we terug en kunnen dan verder bouwen onder leiding van Bob de bouwer (lees Hans Adriani). Maar zou het ook zo kunnen zijn dat we daar flink voor in de buidel moeten tasten? Het kan volgens niet waar zijn dat Utrecht dat zo maar en voor niks terug geeft.

En dan toch nog even park Oudegein: onze groene long!! Iedereen wil dat het zo blijft, zou er eindelijk eens geluisterd worden of is dit echt een punt van Groen Links?

Veiligheid en de leefomgeving: daar valt me een zin op die zegt: “Stadstoezichthouders en de politie zijn herkenbaar en aanspreekbaar in de buurten en de wijken.”

Volgens mij gaat de burgemeester niet over de politie dat doet de burgervader van Utrecht. Hij kan alleen maar vragen of hij een agentje meer kan krijgen. En de zogenaamde Boa’s die zie je alleen met hun armen over elkaar op City Plaza lopen zeker als het regent of koud is. Ik zie ze wel eens lopen door de wijken maar dan hebben ze het veel te druk met elkaar om op te letten wat er gebeurt in de wijk, zoals fout parkeren of niet betalen voor het parkeren.

Ja en dan de financiën, als ik het lijstje er even bij pak moet ik toch wel vaststellen dat mijn eerdere uitlatingen over de financiën waarheid worden. “Herinrichting organisatie” weer 150.000 euro op te hoesten door de ambtenaren. wanneer ziet men in dat de rek hier eigenlijk allang uit is? “Beperken sportstimulering” 100.000 euro dus de term: ze zoeken het maar uit klopt helemaal.

En dan de OZB, u weet wel het stokpaardje van de VVD, toch totaal verhogen met 300.000 euro! Dus u weet het alvast voor het aankomende jaar: u krijgt een hogere OZB rekening!

Maar het goede nieuws is natuurlijk dat men de boer op gaat om geld te vinden. Gerichte lobby richting provincie, Den Haag en Brussel. ja en daar zitten ze op Nieuwegein te wachten!!!

Ook de opmerking dat men de organisaties willen gaan prikkelen om slimmer te werken, lees ontslaan van personeel en diegene die overblijven moeten zich naar een burnout toe werken. maar waar blijft dan het streven om mensen vanuit de WW of de bijstand aan werk te helpen? Waar moeten deze mensen dan gaan werken meneer Gadella?

Nu nog even over de bijlage want daar staan zaken in die voor een heleboel Nieuwegeiners van belang zijn. hier komen die sociale wijkteams weer om de hoek kijken. Zij komen in beeld als er sprake is van complexe of zwaardere zorg en ze leveren zelf ook kortdurende ondersteuning. Duurt het langer wordt er een case manager ingezet! Dus weer een functie erbij, te gek voor woorden want de reguliere zorg moet dit toch oppakken?

De gemeente gaat ook verwachten dat woningcorporaties en zorginstellingen mee gaan investeren. Hoe dan? Deze organisaties hebben ook al een flinke veer gelaten door Den Haag.

Het mooie kopje: Participatie, ik moet er bijna van braken want dit is vrij vertaald: Je moet het zelf doen want wij trekken ons terug! lekker als je gewoon weg niet kan of geen familie hebt die iets kan doen. Ook de WIL moet gaan ontbureaucratiseren! He een ander woord voor minder regels of gewoon een onderhandelaar die het een mooi woord vond. Concrete targets, mooie taal hé dat Nederlands, 500 mensen toe leiden naar regulier werk. Hoe doe je dat als er vervolgens door het slimmer werken 500 bij komen?

Met andere woorden: degene die nu in de bijstand zitten blijven er!!! De toegang voor de bijzondere bijstand en de schuldhulpverlening wordt eenvoudiger ingericht en er moet snelle afhandeling komen. hier staat ook een mooi zinnetje: “via internettoepassingen die de aanvraag vergemakkelijken en de drempels die onvermijdelijke regelgeving opwerpen, helpen verlagen” met andere woorden: Niks verlagen van de regeldruk gewoon doorgaan op de ingeslagen weg!!

Tot slot: een leuke papiervulling maar eerst zien en dan geloven.

met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk