Het moet vooral voor zijn twee kinderen verschrikkelijk zijn geweest, vond de officier van justitie: een vader die zwaar onder invloed van drugs bonkend en schreeuwend voor deur staat, terwijl hun moeder hen snel in veiligheid brengt bij de buurvrouw. Een 44-jarige man uit Haarlem moest zich vandaag in de Utrechtse rechtbank verantwoorden voor stelselmatige belaging en stalking van zijn ex-partner in Nieuwegein.
De man zou ook twee keer zonder haar toestemming haar huis zijn binnengedrongen. Verder heeft hij volgens het Openbaar Ministerie bij zijn aanhouding agenten beledigd en een politiewagen beschadigd.
Relatie kapot door drugs
De verdachte en de vrouw hadden acht jaar lang een relatie, die eind 2020 stukliep door de zware verslaving van de man. Vanaf dat moment begon hij zijn ex-vrouw voortdurend lastig te vallen. Hij had geen slechte bedoelingen gehad, maar had hulp nodig en wilde zijn kinderen zien, zei hij daar zelf over in de rechtbank.
Volgens het OM zocht hij vanaf januari vorig jaar een half jaar lang voortdurend contact met zijn ex, terwijl zij daar niet van gediend was. Hij vroeg ook om geld voor drugs. De man stond onaangekondigd voor de deur, zat op een bankje voor het huis en bleef zelfs in de achtertuin slapen. Ook belde en appte hij haar voortdurend. Als zij daar niet op reageerde, kon ze erop rekenen dat hij naar haar huis kwam om herrie te schoppen. Aan afspraken met hulpinstanties als Samen Veilig hield hij zich niet.
Echt bang was de vrouw niet voor haar verslaafde ex, maar door zijn drugsgebruik vond zij hem wel steeds onberekenbaarder worden. Zij bracht haar kinderen bij anderen onder en ging zelf ook even ergens anders wonen. Omdat zij wilde dat het zou stoppen, deed zij op advies van de politie aangifte. Toen hij haar op 24 juni vorig jaar opnieuw lastig viel, werd hij aangehouden. Dat ging echter met het nodige geweld gepaard.
Verzet bij aanhouding
Volgens de betrokken agenten werkte de man niet mee bij zijn aanhouding. Toen zij hem wilden fouilleren, gooide hij de inhoud van zijn zakken op straat. Daarna zou hij met zijn vuisten zo hard op het dak van de politiewagen hebben geslagen, dat er deukjes in kwamen. Hij werd vervolgens hard aangepakt om hem de handboeien om te kunnen doen en moest ook onderweg naar de politiecel in bedwang worden gehouden.
Ondertussen zou hij de twee agenten voortdurend hebben uitgescholden. “Je bent een kankerhond, je bent een vieze kankerlijer”, zou hij hebben geroepen. Omdat hij niet reageerde, moest hem onderweg een “pijnprikkel” worden toegediend, verklaart een van de agenten in het proces verbaal.
Schuldbewust
De verdachte bekende in de rechtbank alles wat zijn ex bij haar aangifte had verteld. Zijn verslaving was de oorzaak voor zijn gedrag, zei hij schuldbewust. Hij zou alleen bij haar hebben aangeklopt om om hulp te vragen. “Ik besef nu wel dat het geen goed gedrag was van mij en dacht alleen maar aan mezelf”, verklaarde hij tegen de rechters. Doordat hij toen zwaar gebruikte had hij er maar weinig herinnering aan. “Mijn geheugen was op dat moment niet heel helder en zij heeft een heel goed geheugen”, zei hij over zijn ex.
Volgens de verdachte waren er ook betere momenten geweest. “Soms liet zij mij wel binnen, mocht ik even douchen. Heeft zij een boterhammetje voor mij gemaakt.” Ook zou hij een keer met zijn ex en hun kinderen naar de camping zijn geweest. Volgens de man heeft de vrouw tegen haar zin aangifte gedaan, nadat zij daar door de politie toe was aangezet.
Politiegeweld?
Van het proces verbaal van de politie over zijn aanhouding klopt volgens de man niets. Van vernieling van hun auto was geen sprake geweest. En een van de agenten zou onnodig veel geweld hebben gebruikt. Hij zou door de agent in zijn buik zijn gestompt, op de grond zijn gegooid en kreeg een knie op zijn hoofd toen hij werd geboeid. Op weg naar het bureau zou zijn keel zijn dichtgeknepen, waardoor hij flauwviel.
Hij had overwogen om aangifte van politiegeweld te doen, maar had het uiteindelijk maar geaccepteerd. Al bleek in de rechtbank duidelijk dat hij er nog steeds boos over was. De officier van justitie wilde niet uitsluiten dat er bij de aanhouding teveel geweld was gebruikt, maar dan had de verdachte of zijn advocaat daar een klacht over moeten indienen.
Verdacht van ander misdrijf
De officier vond alle verdenkingen tegen de man bewezen. Hij heeft na zijn aanhouding 43 dagen in hechtenis gezeten, maar hield zich niet aan de voorwaarden toen hij zijn proces verder in vrijheid mocht afwachten. Hij begon weer zwaar te gebruiken en pleegde met een medeverdachte in Haarlem een ernstig misdrijf. Daardoor zit hij nu weer vast. Waar hij van wordt verdacht, wilden de betrokken partijen niet zeggen.
Mogelijk leidt die nieuwe zaak er toe dat hij verplicht in een kliniek wordt opgenomen om van zijn verslaving af te komen. Voor nu eist het OM zes maanden cel tegen de verdachte, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij mag geen contact met zijn ex-vrouw hebben en moet wegblijven van het huis van zijn ex en de kinderen. Zijn kinderen zou hij alleen mogen zien met toestemming van toezichthouders.
Mildere straf
De verdediging vroeg de rechtbank om het te laten bij een celstraf ter lengte van het voorarrest en de rest voorwaardelijk op te leggen. Volgens zijn advocaat is het belangrijk dat hij zijn kinderen zonder bureaucratische toestanden kan zien. Toestemming van hun moeder zou genoeg moeten zijn. Hij belt ze nu al dagelijks vanuit de gevangenis. De man wil vooral worden genezen van zijn drugsverslaving, die hij als een ziekte beschouwt..
Vernieling van de politiewagen vindt de verdediging niet bewezen. Op foto’s zou nauwelijks een deukje te zien zijn. De politie kon ook niet met zekerheid zeggen of de deukjes er misschien al zaten voor de aanhouding, stelde de advocaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. In april moet de man voor het eerst voorkomen voor de andere verdenking, bij de rechtbank in Haarlem.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga