Verhoging gemeentelijke heffingen/belastingen

Heffingen en belastingen vormen voor ongeveer 18% het inkomen van de gemeente. De Onroerend Zaak Belasting, de Afvalstoffenheffing en de Rioolrechten zijn qua inkomsten de drie belangrijkste heffingen. De verhoging van de meeste tarieven wordt veroorzaakt door inflatiecorrectie en/of doordat de kosten van personeel hoger zijn geworden.

De OZB wordt verhoogd met 3% om de inflatie op te vangen. Het kabinet wil overigens het gebruikersdeel van de OZB voor de woningen in 2005 afschaffen. Dat betekent minder inkomsten voor de gemeente uit de OZB. Wel zal het kabinet deze tegenvaller voor gemeenten vergoeden door een hogere algemene uitkering.

Waarschijnlijk is 2004 het laatste jaar dat het kabinet de Zalmsnip (f. 100,00 of € 45,38) gaat uitkeren. In de aanslag voor het gebruikersdeel van de OZB zit deze nu al verwerkt. Mensen zonder zelfstandige huishoudens in instellingen voor ouderen, gehandicapten of anderszins zorgbehoeftigen, kunnen de Zalmsnip via een aanvraagformulier aanvragen.

Dit jaar stijgen de tarieven rioolrecht met 17,8%. Naast het effect van inflatie en hogere uurtarieven stijgen de kosten voor riolering met name door de investeringen waartoe besloten is in het Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP). Deze kosten worden gefaseerd, tot en met 2007, in het tarief verwerkt.

In de operatie “Ruimte maken” was afgesproken dat de opbrengst van de hondenbelasting binnen vier jaar € 56.700,- hoger zou moeten zijn. De verhoging gebeurt in vier stappen. In 2004 wordt de laatste stap gezet. Nog een keer een forse verhoging dus.

De kosten van het ruimen van graven zijn in het verleden in eerste instantie niet in rekening gebracht en later te laag ingeschat. Daarnaast besloot de gemeenteraad in september tot een reconstructie van de begraafplaats. Deze kosten worden in de begraafrechten verwerkt, waardoor de tarieven toenemen met 35% (voor aankoop van een eigen graf) en 44% (voor het begraven).

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren