Een 25-jarige man uit Nieuwegein die wordt verdacht van handel in harddrugs en witwassen blijft voorlopig vastzitten. De man zegt dat hij door het Openbaar Ministerie ten onrechte wordt verdacht. Omdat het nog maanden kan duren voor zijn zaak wordt afgehandeld, wil hij in aanloop naar zijn proces zijn baan, opleiding en relatie weer kunnen oppakken. Maar de rechtbank vindt de verdenkingen te ernstig en de kans op herhaling te groot.
Volgens het Openbaar Ministerie was de Nieuwegeiner tussen maart 2020 en februari 2021 betrokken bij de handel en het vervoer van ruim een kilo cocaïne en het witwassen van meer dan 100.000 euro aan crimineel geld. Daarnaast zou de verdachte auto’s in brand hebben gestoken in Utrecht en Eindhoven. Tenslotte bleek bij zijn aanhouding dat hij met een vals zorgdiploma bij een instelling in Zeist werkte. Alleen dat laatste feit heeft de verdachte bekend.
Cryptotelefoon
De man kwam bij politie en OM in beeld na het hacken van de servers van EncroChat en Sky ECC. Deze berichtendiensten waren geliefd bij criminelen, omdat ze dachten dat niemand hun versleutelde chats kon meelezen. Via een account dat de politie aan de Nieuwegeiner linkt, werd met andere verdachten gecommuniceerd over drugshandel. De Nieuwegeiner zei vandaag in de rechtbank dat hij onschuldig is en de cryptotelefoon deelde met iemand anders. Hij verklaarde dat hij voor zijn eigen veiligheid niet durft te zeggen wie die andere gebruiker was.
Voor het OM staat vast dat de belastende berichten door de Nieuwegeiner zelf zijn verzonden. Hij gebruikte een schuilnaam, maar had het in berichten over zijn verjaardag en een ongeluk met zijn auto. Volgens de officier van justitie geeft het onderzoek een inkijk in de wereld van de georganiseerde misdaad en de rol van de Nieuwegeiner hierin. Hij zou voor anderen opdrachten hebben uitgezet en kon dat geruisloos doen via EncroChat en Sky. De officier noemde het verder een beetje gek dat de verdachte drie of vier telefoons had, waarvan hij de toegangscodes niet wil geven. “Daardoor moeten wij ze kraken en kunnen we nu niet zien waar hij zich mee bezig hield”, betoogde de officier.
Ook de reclassering adviseerde negatief over opheffing van het voorarrest. Volgens de verdachte is de reclassering bevooroordeeld. Hij is boos, omdat niet is onderzocht heeft of hij misschien met een enkelband naar huis gestuurd kan worden. Het OM verzet zich daar overigens tegen. “Met enkelband kun je met precies dezelfde zaken doorgaan als waar je nu van wordt verdacht”, legde de officier van justitie uit.
Hoge Raad
Er is al een tijd de nodige discussie over de rechtmatigheid van het bewijs dat voor het hacken van de cryptoservers is verkregen. Dat speelt vooral in grote drugszaken een belangrijke rol. De Hoge Raad is gevraagd om hierover een uitspraak te doen. De advocaat van de Nieuwegeiner vroeg om de zaak tegen haar cliënt uit te stellen tot het hoogste rechtsprekende instantie van ons land een uitspraak heeft gedaan, maar dat kan nog lang duren en daar wil de rechtbank niet op wachten.
De Utrechtse rechtbank hoopt de zaak van de Nieuwegeiner zo snel mogelijk af te handelen, maar het is niet duidelijk wanneer dat zal zijn. In ieder geval is er binnen drie maanden een volgende zitting in de zaak.