Verandering?

VVD en PvdA mogen proberen er samen uit te komen. Het wordt interessant om te zien wat er gaat gebeuren. Gelukkig hoeven ze, naar het er uit ziet, alleen elkaar te overtuigen. Een derde partij in deze discussie zou als een verwend kind natuurlijk eerst links en dan rechts gaan buurten. Dat maakt de discussie gecompliceerder dan noodzakelijk is!

Daarbij zijn de eigen achterbannen de grootste vijanden van de twee partijen, en met drie achterbannen wordt het nog lastiger. Die partijgangers willen namelijk helemaal niet regeren maar hun programma’s zien uitvoeren en dat vaak los van enige realiteitszin. Niks meer in de bodemloze put die Europa heet. Stoppen met de uitverkoop van zorg en nutsvoorzieningen.

Ontslagbescherming blijft. Hypotheekrente aftrek blijft. Geen JSF bommenwerpers. Wel JSF bommenwerpers. En zo kunnen we nog een poosje door gaan. Simpel door programma’s heenkijken is genoeg! Elk meent zijn uit een valk te zijn! Maar al die wensen hebben niets met regeren te maken. Regeren is vooruitzien, ideeën ontwikkelen, oplossingen aandragen, centen tellen, zorgen dat er betere gewerkt wordt en keuzes maken tussen soms onverenigbare zaken. Kiezers overtuigen van wat mogelijk en onmogelijk is. Puin ruimen en onnodige zaken verkopen of vernietigen of vult u maar in. Dat is allemaal veel lastiger dan kreten slaken en beweringen doen die niet ondersteund worden door feiten.

Ondertussen likken de verliezers hun wonden en pruttelen nog wat na. Voorop loopt de SP. Niet eens verloren en toch verslagen. Ja ze waren te voorzichtig. Ja de PvdA heeft hen een mes in de rug gestoken. Slechte verliezers? Nu ja wat wil je ook als er gezegd wordt dat een klap op je kop o.i.d. behoort bij het risico van het inbrekersvak. De staatssecretaris die dat gezegd heeft wordt dan onmiddellijk vanuit de SP-fractie beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Je moet er maar opkomen. Misschien is dat wel symptomatisch voor de SP. Veel geschreeuw en weinig houvast bij de plannen. Ja en dan kiest de burger op veilig althans op de perceptie van veilig!

Het CDA heeft dan wel verloren maar meden dankzij hun bereidheid om met PVV in een gedoogcombinatie te gaan zitten, is die zelfde PVV of wel haar heethoofdige leider met een klap door de mand gevallen. Bovendien komen VVD en PvdA samen in het midden uit. Een plek waar het CDA alles van weet en dus zeer constructief mee kan helpen om Nederland regeerbaar te houden. Dat zou dan ook de uitkomst moeten zijn van hun zelfonderzoek dat midden oktober klaar moet zijn. Veel anders kan dat zelfonderzoek ook niet opleveren. Veel meer valt er ook niet te halen; met C of zonder C.

En waar ik inschat dat de SP al doende mede dankzij haar leden zich wel weer kan opblazen, zie ik voor de “one men show” van Wilders niet veel toekomst meer. De SP moet alleen vermijden dat ze als de grootste zeurders gezien gaan worden. Dus lekker mee juichen als de PvdA iets goed voor links weet te regelen in de combinatie met de VVD en zeggen hoe zij het nog beter gedaan zouden hebben. En laat Wilders gewoon maar schelden. Het zal steeds minder effect en steeds minder resultaat hebben. Jammer van de verspilling van al die stemmen.

En verder is het afwachten en rustig blijven De algemene beschouwingen zullen weer bol staan van de vileine opmerkingen. Maar daar regeer je niet mee.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren