Veiligheidsbeeld Nieuwegein over het eerste half jaar van 2024

Onlangs zijn de cijfers bekend gemaakt over de criminaliteit in Nieuwegein. Hieruit blijkt dat de geregistreerde criminaliteit met 3% is afgenomen in de eerste zes maanden van 2024 ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Ondanks de algemene daling van de totale geregistreerde criminaliteit is er op een aantal delicten een stijging te zien.

Opvallende stijgingen
Het aantal meldingen van overlast door onbegrepen gedrag is gestegen met 71% (van 265 naar 454) ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit is zowel procentueel als in absolute aantallen veruit de hoogste stijger.

Autokraken (diefstal aan/uit auto)
Het aantal autokraken in de eerste helft van 2024 is met 13% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2023 (van 192 naar 216). Regionaal is dit toegenomen met 6%. De meest voorkomende vormen van autokraken zijn het openbreken van auto’s en het wegnemen van onderdelen, zoals koplampen en kentekens.

Geweld: totaal
Het gemelde aantal geweldsincidenten is in de eerste 6 maanden van 2024 met 21% toegenomen (van 111 naar 134). Dit is vooral te zien in het aantal bedreigingen waar aangifte van gedaan is (48%). In deze categorie hadden we vorig jaar te maken met een opvallende daling en zitten nu in de eerste helft van 2024 op een gelijkwaardig aantal als in de jaren daarvoor (2021 en 2022). De overige subcategorieën zijn vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Fraude, waarvan gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime
Er is een stijging van 15% te zien in het aantal incidenten met fraude, waarvan gedigitaliseerde criminaliteit toenam met 5%. Daartegenover is er een daling te zien in het aantal cybercrime-delicten van 28%. Dit is mede te verklaren door het feit dat veel cybercrime-delicten bij politie geregistreerd worden onder de categorie fraude. Los van deze cijfers is er duidelijk een trend te zien dat digitale en gedigitaliseerde criminaliteit aan het toenemen is.

Opvallende dalingen
Het aantal woninginbraken in de eerste 6 maanden van 2024 is met 35% afgenomen t.o.v. dezelfde periode in 2023 (van 68 naar 44). De daling is deels te verklaren doordat Nieuwegein vorig jaar een aantal maanden te maken had met zeer hoge pieken van het aantal woninginbraken.

Brom-, snor-, en fietsdiefstal
Het aantal diefstallen van brom-, snor-, en/of fietsen is gedaald met 23% in de eerste helft van 2024 t.o.v. dezelfde periode in 2023 (van 150 naar 116). ‘Hoewel deze daling positief is, blijft het belangrijk om inwoners bewust te maken dat zij hun fiets op een veilige plek stallen en voorzien van een goed (hang-)slot. Wanneer inwoners dit niet doen zijn deze diefstallen relatief eenvoudig te plegen en zullen de cijfers hoogstwaarschijnlijk weer stijgen’ aldus het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.

Veiligheidsbeeld Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk