Veelvoorkomende scams op de cryptomarkt en hoe je ze herkent

Bitcoinfraude komt steeds vaker voor. Dat is niet verwonderlijk, want er gaat een hoop geld rond in de cryptomarkt en dat trekt nu eenmaal charlatans en oplichters aan. Vooral zogeheten scams komen veelvuldig voor en plaatsen de markt vaak onterecht in een kwaad daglicht. Hieronder leggen we uit hoe oplichters te werk gaan en hoe jij malafide praktijken kan herkennen.

Talloze scams ontsieren de cryptomarkt
Op de cryptomarkt zijn er altijd wel bedrijven die winst beloven en die eigenlijk gewoon met je geld aan de haal gaan. Ze hebben dan zogezegd een nieuw project, een nieuwe munt, een miningbedrijfje of een robot die voor jou investeert. Het is niet altijd even eenvoudig om dergelijke scams te herkennen. Doe daarom goed onderzoek voordat je ergens in investeert. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website en ga na of ze transparant communiceren over de oprichters, maar geloof ook niet alles. Vaak gebruikt men fictieve namen of adressen en doen ze alsof ze een ruime community hebben. Met dat laatste spelen ze in op de gevoelens van fomo’s.

Doe daarom extra research en controleer of deze gegevens kloppen. Neem er daarnaast onafhankelijke reviews bij. Zo heeft bijvoorbeeld Bankr.nl de app Bitcoin Profit aan een grondige analyse onderworpen. De experts hebben de software uitgetest en de Bitcoin Profit beoordeling is heel gunstig. Men noemt het ook legitiem en betrouwbaar. Hierdoor kan je alvast vermoeden dat het geen scam is. Dat is niet bij alle platforms het geval, integendeel.

Ook Nederlandse scams komen voor
Geloof niet zomaar de massa en weet dat oplichters niet alleen in het buitenland te vinden zijn, maar ook in eigen land. Neem bijvoorbeeld het verhaal van BNF Fund, het failliete fonds achter het cryptobedrijf Bitnextfast. Met dat fonds werd ruim 5,6 miljoen euro opgehaald bij beleggers. Dat geld zou worden geïnvesteerd in cryptomunten, maar in de praktijk gebruikte de oprichter het om zijn luxelevensstijl te financieren. In de tussentijd keerde hij wel al eens fictieve rendementen uit om investeerders te paaien, maar veel meer werd er met het geld niet gedaan. Volgens het faillissementsverslag konden er nog ongeveer 38 Bitcoins worden gerecupereerd, waardoor de investeerders nog een deel van hun investering terugkregen. Vaak heeft men zoveel “geluk” niet.

Valse cryptoprojecten en pumps and dumps
Niet alleen valse exchanges, miningbedrijven en tradingrobots komen voor. Er zijn zelfs scamcoins! Naast populaire munten als Bitcoin zijn er intussen al meer dan 2000 cryptomunten gelanceerd. Niet allemaal zijn ze succesvol en ook oplichters komen al eens met nepprojecten aandraven. Het komt voor dat ze een prachtige website hebben, dat ze tonnen investeren in naamsbekendheid en advertenties en dat ze zo een heuse community opbouwen. Het project krijgt ogenschijnlijk vaste voet aan de grond en de groeiende belangstelling doet de waarde van de munt razendsnel stijgen, waarna de oprichters hun eigen munten verkopen en met de noorderzon verdwijnen.

Dit vertoont veel gelijkenissen met de zogeheten pumps and dumps, een soort van koersmanipulatie. Hierbij koopt een team achter de manipulatie een cryptomunt goedkoop in. Nadien gaat men het hypen, zodat de waarde ervan stijgt. Eenmaal de koers hoog genoeg is opgelopen, verkoopt het team ineens alle munten. Daardoor daalt de koerswaarde even snel als dat het gestegen is. Investeerders raken in paniek en verkopen ook hun munten, waardoor het effect nog verder wordt versterkt. De verliezen stapelen zich op en enkel het team achter de manipulatie maakt winst. Pumps and dumps zijn te herkennen aan het koersverloop. Vaak neemt de waarde van de munt ineens toe, zonder dat er een duidelijke oorzaak is dat deze stijging rechtvaardigt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren