Het stormseizoen staat voor de deur. Daarom geldt van november 2021 tot april 2022 een verbod op beweiding van de Lekdijk. Zo blijft de grasmat stevig en onbeschadigd en beschermt het de dijk in de herfst en winter tegen hoogwater vanuit de rivier. In het voorjaar mogen agrariërs hun dieren weer op de Lekdijk laten grazen. Tot die tijd houdt het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) toezicht op het beweidingsverbod en handhaaft waar nodig.
Schapen op de Lekdijk. Fotograaf: Lex Lieftinck
Veilige Lekdijk
De dijk van de Neder-Rijn en de Lek, tussen Amerongen en Schoonhoven, is van groot belang om veilig te kunnen leven en wonen. De Lekdijk beschermt de Randstad tegen overstromingen en is 55 km lang. “In het najaar en de winter is de kans op hoog water in de rivieren het grootst en groeit het gras minimaal. Met het verbod op beweiding voorkomen we dat de grasmat op de dijk beschadigd raakt. Een erosiebestendige grasmat is namelijk essentieel voor de dijkveiligheid,” vertelt een van de toezichthouders van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).
Beweidingsverbod
Van 1 november 2021 tot 1 april 2022 geldt het beweidingsverbod op de Lekdijk. Dat betekent dat er een algeheel verbod is op beweiding van de kruin, taluds en buitenbermen van de Lekdijk. HDSR is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland en zal in deze periode toezien op naleving van het beweidingsverbod en waar nodig handhaven.