VCA steeds belangrijker voor bedrijven in risicovolle sectoren

Mensen die de bouw, de elektrotechniek of de (petro)chemische industrie werken, weten dat er risico’s kleven aan hun werk. Ook bedrijven en hun opdrachtgevers weten dat. Niet vreemd dus dat in deze sectoren afgelopen jaren de behoefte is gegroeid aan vakmensen met een certificaat volgens de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, beter bekend als VCA. Steeds meer bedrijven sturen hun personeel op cursus en zetten zichzelf in om een VCA-certificering te bemachtigen, ook omdat dit voor hun marktpositie van belang is. Gelukkig voor de professionals in deze regio is het mogelijk om de cursus VCA in Utrecht te volgen.

Bedrijfsongevallen voorkomen
Nog steeds vinden er jaarlijks in Nederland zo’n 200.000 ongevallen op de werkvloer plaats, waarbij in 4.300 gevallen iemand gewond raakt en in 60 gevallen zelfs iemand overlijdt. Dat bedrijven dit soort bedrijfsongevallen en de gevolgen daarvan willen voorkomen, is logisch. De Nederlandse bedrijfsongevallenstatistieken verklaren ten dele waarom VCA-certificering belangrijk gevonden werd en waren destijds ook de aanleiding om VCA in het leven te roepen. Dat gebeurde in 1994, door aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Zij ontwierpen een toetsingssysteem om de veiligheid in hun sectoren te kunnen controleren. Het belang en de populariteit van dat toetsingssysteem is anno 2020 enorm, maar neemt niet weg dat er in de praktijk nog steeds ruimte voor verbetering is als het gaat om de veiligheid op de werkvloer.

De markt vraagt erom
Die drang om het risico op bedrijfsongevallen te verkleinen heeft ook zijn sporen nagelaten op de markt, waar VCA-certificering ook om commerciële redenen van groot belang is geworden. Opdrachtgevers kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun klussen alleen uit te besteden aan partijen met VCA-certificering, waardoor een partij die dat niet heeft zichzelf uit de markt prijst. Daarbij wordt het ook belangrijk gevonden dat werknemers ook een VCA-diploma op zak heeft. Die hebben daar op hun beurt weer belang bij omdat bij het solliciteren binnen de branche steeds vaker om dat diploma gevraagd wordt. Zo is het belang van VCA veel groter geworden dan alleen het controleren van veiligheidsrisico’s.

Verschillende cursussen en verschillende cursusvormen
De VCA-cursus die vakmensen voorbereidt op het VCA-examen en uiteindelijk tot het VCA-diploma, bestaat in verschillende versies. Voor werknemers op de werkvloer is er de cursus VCA Basis oftewel B-VCA. Zij doen daar de nodige basiskennis op over veiligheid, gezondheid en milieueffecten rondom hun werk. Voor leidinggevenden en zzp’ers in de risicovolle branches is er de VCA-VOL cursus: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. De meest populaire cursusvorm is klassikaal. Dit kan ook op locatie bij bedrijven, wat weer de gelegenheid biedt om de cursus af te stemmen op wat relevant is voor het bedrijf. Men kan echter ook zijn VCA online halen door middel van e-learning. Zelfstudie is ook mogelijk voor mensen die het liever op hun eigen tempo doen. In alle gevallen moet de cursus afgesloten worden met een examen om het VCA-diploma te behalen. Eerst een proefexamen afleggen om goed beslagen ten ijs te komen in mogelijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk