Vanaf 12 oktober minder operaties in het St. Antonius

Door de snelheid waarmee het aantal coronapatiënten momenteel toeneemt, ziet het St. Antonius Ziekenhuis, in navolging van veel andere ziekenhuizen, zich ook genoodzaakt om reguliere zorg af te schalen. Vanaf 12 oktober wordt ongeveer 15% van de geplande (niet acute) operaties per week verplaatst naar een later moment.

“Een heel vervelende maatregel die we nu helaas toch noodgedwongen moeten treffen”, aldus voorzitter Raad van Bestuur, Luc Demoulin. “We hebben zo lang mogelijk geprobeerd om alle reguliere zorg gewoon te blijven verlenen, ondanks de toename van coronazorg. Niets is immers vervelender voor een patiënt dan te horen dat je operatie moet worden uitgesteld. Helaas zitten we nu aan de grens van ons kunnen en nemen we deze maatregel om de zorg die we wél leveren goed en veilig te kunnen leveren.”

Luc Demoulin (Foto: St. Antonius Ziekenhuis)

Langer wachten
Het betreft voorlopig een beperkt aantal ingeplande niet-acute operaties dat afgezegd moet worden. Daarmee komt OK-personeel vrij om coronazorg te verlenen op de Intensive care. Ook kunnen hierdoor meer coronapatiënten centraal op een verpleegafdeling worden verpleegd.

Naast het verplaatsen van een aantal ingeplande operaties, worden de komende tijd ook wat minder nieuwe operaties ingepland. Daarvoor hoeven dus geen operaties afgezegd te worden, maar moeten patiënten soms wel langer wachten op hun ingreep.

Poli en spoed gaat door
Per patiënt wordt zorgvuldig beoordeeld of een ingreep kan worden uitgesteld. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd terecht. Anders dan in het voorjaar, gaan de poli-afspraken wel door. Zo veel mogelijk als het kan op afstand, dus via de telefoon of videobellen. Behandelingen van patiënten met kanker, hartingrepen en psychiatrische behandelingen gaan in principe ook door.

Niet gebeld? Dan gaat je operatie door
Patiënten van wie de ingreep moet worden verplaatst worden gebeld. Samen met patiënten wordt naar een andere datum en eventueel een andere locatie gezocht. Het ziekenhuis benadrukt dat als je niet gebeld wordt, je operatie gewoon door gaat.

Met elkaar
Demoulin: “Wij kunnen dit als ziekenhuis niet alleen en doen daarom een dringende oproep aan iedereen: houd die 1,5 meter afstand en blijf thuis bij klachten. Alleen dan kunnen we de toestroom van coronapatiënten in het ziekenhuis aan en ook nog zoveel mogelijk andere zorg blijven bieden die zo hard nodig is. Alleen met elkaar kunnen we voorkomen dat de coronazorg weer de overhand krijgt in ziekenhuizen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk