Van wadi tot sedumdak: klimaatfietstocht laat duurzame initiatieven zien in Nieuwegein

Hoe kan je in je eigen omgeving iets doen tegen klimaatverandering? Dat is makkelijker dan het lijkt, menen de initiatiefnemers van Samen Duurzaam Nieuwegein. Ze organiseerden zaterdag 30 oktober jl. in het kader van de Nationale Klimaatweek daarom een fietstocht langs allerlei concrete toepassingen waarmee Nieuwegein en haar inwoners aan de slag kunnen. Die dag werd ook bekend dat Martin Reijmerink Nieuwegein’s eerste Klimaatburgemeester is geworden.

In de stromende regen fietste het groepje geïnteresseerden onder meer langs de molen in Park Oudegein die een functie heeft gekregen in de waterhuishouding van het park. Een hoge flat met een klimop, een bloemenweide, een groen sedumdak op een bushokje en keken ze naar wadi’s: grote bakken voor de opvang en infiltratie van water.

De organisatoren van Samen Duurzaam Nieuwegein wilden de deelnemers meer inzichten geven over de mogelijkheden om je eigen omgeving op een veranderend klimaat aan te passen. En de groep te informeren en vooral te inspireren om zelf actie te ondernemen. CDA-Raadslid Rija van der Sluiszen: “Ik denk wel dat we wat verassende dingen tegenkomen vandaag!”

Puck Oorsouw loopt met haar vader weg van het groepje om naar één van de wadi’s te kijken die met elkaar in verbinding staan. De grote groene kuilen zijn bedenkt met groen en hier en daar een boom. “Dus dit is een wadi? Cool!” Ze wijst: “En deze derde is dus nog nooit volgelopen dus?” Vader Frans bevestigt dit.

Duurzaamheid
Het tweetal is in hun element vandaag. Gedurende de fietstocht raken ze niet uitgepraat over water, duurzaamheid en het milieu. Even later staat het groepje met zijn allen naar de bestrating op de Muiderschans te kijken. Deze zijn ontworpen om water beter door te laten.

“Dit is echt super cool”, zegt Puck. Ze studeert landbouw- en watermanagement aan de Wageningen Universiteit. “Nu snap je wel dat je me helemaal los zag gaan bij die wadi’s net”, zegt ze blij. Ook Van der Sluiszen is tevreden, aangezien ze veel nieuws heeft geleerd tijdens de fietstocht, zegt ze.

De rondleiding eindigt in het tuincentrum, waar gids Henk van der Honing uitleg geeft over de verschillende producten die je kan kopen om je tuin te verduurzamen. De vrijwilligers hopen dit soort rondleidingen vaker te kunnen geven, maar dan kunnen ze nog wel wat vrijwilligers gebruiken die ze willen helpen met het verkondingen van een groene boodschap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren