Van Heukelumpenningen uitgereikt op Nicolaasdag

Vandaag, op de jaarlijkse Nicolaasdag van de St. Nicolaaskerk in Nieuwegein, zijn Ineke Overbeek, Ad Boot en Evert van der Veer in het zonnetje gezet. Zij zijn namelijk benoemd tot drager van de Van Heukelumpenning. De Nicolaasdag vindt elk jaar plaats rond begin september en is bedoeld om vrijwilligers te eren. Tevens is dit het moment dat de Van Heukelumpenning wordt uitgereikt. Daarnaast zijn er op deze dag activiteiten zoals de rommelmarkt en rondleidingen in de kerk.

Op de foto: van links naar rechts: Ad, Ineke en Evert ‘Ineke, Ad en Evert hebben veel betekent voor de Nicolaaskerk. Ineke Overbeek is vanaf 1990 actief als vrijwilliger en heeft in die hoedanigheid onder meer veel goed werk verricht op de administratie.’

Binnen de Nicolaasparochie zijn veel vrijwilligers op allerlei terreinen actief. Sommige van deze vrijwilligers vervullen al jarenlang een bijdrage aan allerlei activiteiten en werkzaamheden of hebben op een andere wijze bijzondere verdiensten geleverd. Voor dit soort bijzondere vrijwilligers is de Van Heukelumpenning in het leven geroepen.

De penning is vernoemd naar de oprichter van de Nicolaaskerk, Gerardus Wilhelmus van Heukelum (1834-1910) en geldt als blijk van waardering. De penning gaat vergezeld van een oorkonde en wordt door de Kerkcommissie uitgereikt op Nicolaasdag. De penning is ontworpen naar model van de penning die pastoor Van Heukelum zelf kreeg in 1909 ter gelegenheid van zijn 50-jarig priesterjubileum.

Ad Boot hoort inmiddels bij de inventaris van de kerk. Ad is op verschillende manieren actief voor de kerk. In 1975 is hij begonnen bij het gemengd koor en heeft daar enkele jaren gefungeerd als reserve-dirigent voor het herenkoor. Daarnaast heeft hij bijvoorbeeld jarenlang leiding gegeven aan de kosters.

Toen Evert van der Veer eenmaal in het vrijwilligerswerk van de kerk terecht kwam, kwamen er allerlei functies op zijn pad. Begin 2009 werd hij bijvoorbeeld gastheer op de administratie, met als bijzondere taak het bijhouden van de doopboeken, de huwelijksboeken en andere officiële boeken van de kerk. Sinds 2010 is Evert lid van de Tekstgroep, die voorgaat in woord- en communievieringen en ook speciale diensten verzorgt met Allerzielen en Oudjaar. Op dit moment is Evert ook de hoofdkoster van de Nicolaaskerk.

De van Heukelumpenning

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk