Er waren vijf onderwerpen voor het vragenhalfuurtje aangemeld. Het presidium kwam vooraf tot het inzicht dat deze niet volledig voldoen aan de gestelde criteria. Daarom zijn de vragen niet behandeld en volgt schriftelijke beantwoording.
Belangrijk bespreekpunt vormden de Jeugdveordening en de Wmo-verordening. Bij de Wmo-verordening werd een amendement (wijzigingsvoorstel) ingediend om een bepaling te verwijderen, die het college de ruimte geeft om die zaken te regelen waarin de verordening niet voor-ziet. De indieners (ChristenUnie, Groen-Links, VSP, CDA, VVD en ieders Belang) willen dat de raad hierbij wordt betrok-ken. Dat voorstel kreeg raadsbreed steun. Het amendement van ieders Be-lang om een specifieke bepaling op te nemen voor maatwerk werd verworpen met de stemmen van de indieners vóór. De (gewijzigde) verordening kreeg raadsbreed instemming.
Ook bij de Jeugdverordening waren twee wijzigingsvoorstellen. Het amendement van ChristenUnie, CDA, PvdA, Stadspartij Núwegein, GroenLinks, ieders Belang en VVD om het familiegroepsplan in de verordening op te nemen, werd unaniem aangenomen. Dat gold niet voor het amendement om bij de vaststelling van de tarieven voor jeugdhulp e.d. rekening te houden met het uitvoeren van taken met een gezonde bedrijfsvoering, maar zonder winstoogmerk. Dit wijzigingsvoorstel werd verworpen met de stem-men van de SP, Stadspartij Núwegein en VSP vóór. De (gewijzigde) verordening werd unaniem aangenomen.
Verder nam de raad de motie van CDA, VSP en SP aan om de toegankelijkheid van voorzieningen niet bij voorbaat te beperken; alleen GroenLinks stemde tegen. De motie over het Mantelzorg-compliment kreeg de steun van de indieners: CDA, ChristenUnie, VSP, ieders Belang en Núwegein, maar was onvoldoende voor een raadsmeerderheid en werd dus verworpen. De motie over monitoring en evaluatie binnen het sociaal domein van CDA, D66, GroenLinks en VSP kreeg ook steun van ieders Belang en PvdA en werd daarmee aangenomen. De motie over bescherming privacy van GroenLinks, CDA, D66, VSP en Stadspartij Núwegein werd raadsbreed aangenomen.
Een ander groot bespreekpunt vormde het voorstel collectieve ziektekostenverzekering voor minima. Het amendement voor een alternatief van CDA, CU, VSP en Nú kreeg met de stemmen van ieders Belang daarbij onvoldoende steun en dat gold ook voor het alternatief van de VVD-fractie. Het voorstel werd uiteindelijk ongewijzigd vastgesteld met de stemmen van SP, PvdA, GroenLinks, VVD en D66 vóór.
Het voorstel inzake de Gebiedsvisie Mooi Rijnhuizen werd in verband met onvoldoende bespreektijd niet behandeld en komt eind november op de raadsagenda terug. De overige voorstellen op de agenda werden zonder discussie unaniem aangenomen. Tot slot kwam de motie van ieders Belang aan de orde inzake het aanzien van de locatie Hofweide. Op basis van de gesprekken die het college over voert, werd besloten de motie in te trekken en zo nodig volgende maand opnieuw in te dienen. Zo werd deze raadsvergadering rond half één afgerond.