Vader liet kinderen na vakantie in Gaza niet terugkeren naar Nieuwegein, moeder gaat al twee jaar door een hel

Vier jonge kinderen van een Palestijnse vrouw uit Nieuwegein worden tegen de wil van hun moeder vastgehouden in de door oorlogsgeweld geteisterde stad Rafah in de Gazastrook. De kinderen, waarvan de jongste twee jaar oud is en de oudste rond de veertien, reisden anderhalf jaar geleden met hun vader naar de Palestijnse gebieden voor een vakantie. Daar weigerde hij de kinderen te laten terugreizen.

De situatie van de kinderen kwam woensdagochtend 5 juni jl. uitgebreid aan bod in een rechtszaak tegen de man. In de Utrechtse rechtbank stond hij terecht voor de onttrekking van zijn kinderen aan het wettig gezag. Ook zou hij zijn inmiddels ex-vrouw ernstig hebben mishandeld. Op 31 oktober vorig jaar lag de vrouw bloedend in de portiek van een flat aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Haar ogen waren dichtgeslagen. Ook had ze over haar hele lichaam beurse plekken.  Zij heeft als enige het ouderlijk gezag over haar kinderen.

De officier van justitie eist vier en half jaar cel tegen de man. Daarnaast zou hij zijn ex een schadevergoeding van 25.000 euro moeten betalen. Beide hoofdpersonen waren vandaag niet aanwezig in de rechtszaal. De man zou in Egypte zitten en de vrouw is volgens haar advocaat doodsbang voor haar ex-man. De advocaat en het OM willen daarom dat de rechtbank hem ook een contactverbod oplegt en verbiedt om in de buurt van haar huis te komen.

De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op 19 juni uitspraak.

Huiselijk geweld
Al voor de kinderen in Gaza werden achtergelaten, stond het gezin hier in Nederland op de radar van de hulpdiensten. De politie kreeg vier jaar geleden al veel meldingen over hevige ruzies en huiselijk geweld binnen het gezin. Ook de kinderbescherming en SAVE Jeugdbescherming maakten zich ernstig zorgen. Uiteindelijk kwam het gezin daarom onder toezicht te staan.

In de zomer van 2022 vertrok de familie naar de Gazastrook om familie te bezoeken. In augustus wilde de vrouw samen met de kinderen terug naar Nederland. Dat weigerde de man waarop hij de paspoorten van iedereen innam. De vrouw is toen uiteindelijk in haar eentje met een noodpaspoort via Egypte terug naar Nederland gereisd. Haar kinderen moest ze achterlaten in de Gazastrook.

De vrouw heeft alles geprobeerd om haar kinderen terug te krijgen naar Nederland, maar dat kan alleen met toestemming van de vader. Zelfs na de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende bombardementen van de Gazastrook door Israël gaf hij die toestemming niet.

Uiteindelijk is de vader vorig jaar met één zoontje teruggekomen naar Nederland omdat het kind een nierziekte heeft en behandeling nodig had. Toen sprak hij ook af met zijn vrouw. Hij zou haar toen weer hebben mishandeld. Op 31 oktober vorig jaar lag de vrouw bloedend in het portiek van een flat aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Haar ogen waren dichtgeslagen. Ook had ze over haar hele lichaam beurse plekken. Volgens het Openbaar Ministerie had de man haar kort daarvoor op de parkeerplaats afgetuigd en geprobeerd te wurgen met zijn handen en haar hoofddoek.

Zelfverdediging
Een aantal dagen na de mishandeling meldde de man zich bij de politie met het verhaal dat hij uit zelfverdediging had gehandeld toen zijn ex-vrouw hem aanviel. Hij werd vastgezet, maar mocht na zes weken voorarrest zijn rechtszaak onder voorwaarden in vrijheid afwachten.

Omdat hij zich niet aan de voorwaarden voor zijn vrijlating hield, zou hij opnieuw worden vastgezet, maar hier had de man geen zin in: hij vertrok naar Egypte. Daar zit hij nog steeds. Ook bij de rechtszaak vandaag was hij afwezig.

Volgens zijn advocaat wil de vader maar wat graag de vier kinderen uit Gaza halen, maar lukt dat niet omdat de grenzen hermetisch zijn afgesloten. Hij vroeg de rechtbank de zaak uit te stellen.

Maar het Openbaar Ministerie gelooft niets van die verklaring van de verdachte. Sinds het najaar van 2022 hebben verschillende instanties, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, tevergeefs geprobeerd om de kinderen terug te halen naar Nederland. Dat lukte niet, omdat de vader of de mannelijke leden van zijn familie in de Gazastrook daarvoor geen toestemming geven.

Pas na veel uitstel tekende de man uiteindelijk een document waarin hij wel toestemming gaf. Maar toen een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Gazastrook contact zocht met familie van de man kreeg zij te horen dat hij hen had opgedragen de kinderen niet mee te geven.

Absolute hel
Het OM neemt het de man kwalijk dat hij de kinderen in Gaza laat blijven: een oorlogsgebied waar niemand veilig is. De officier van justitie bestempelt het als “een absolute hel waar het alleen maar onveiliger is geworden.”

De aanklager vindt het onbegrijpelijk dat de kinderen na de terreuraanslagen van Hamas in Israël niet zijn teruggehaald. Dat had volgens het OM wel gekund: ook toen het Israëlische leger de Gazastrook binnenviel, hebben hulporganisaties nog kinderen uit het gebied gekregen.

Volgens de officier van justitie gebruikt de man de kinderen om controle en macht uit te oefenen op zijn ex-vrouw. De vrouw zit voortdurend in verschrikkelijke angst om het lot van haar kinderen, en heeft het door die psychische mishandeling heel erg zwaar.

Vrijspraak
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank juist om zijn cliënt vrij te spreken. Van een poging tot zware mishandeling van de vrouw was volgens hem geen sprake geweest en zijn cliënt zou er alles aan willen doen om de kinderen veilig naar Nederland terug te laten keren.

Als de rechtbank hem toch schuldig vindt, zou een gevangenisstraf ter lengte van het voorarrest moeten volstaan. Daar zou eventueel een voorwaardelijke celstraf aan toegevoegd kunnen worden, suggereerde de raadsman.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren