Vader blijft volgens OM verantwoordelijk voor bijna fataal hersenletsel, eis 5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eist 5 jaar gevangenisstraf tegen een inwoner uit Nieuwegein die wordt verdacht van een poging tot doodslag op zijn zoontje.  Wat er precies is gebeurd waardoor de baby anderhalf jaar geleden vlak voor kerst met levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis werd opgenomen, bleef na een lange zitting in de Utrechtse rechtbank onduidelijk. Maar volgens de officier van justitie moet dat wel door een gewelddadige handeling van de vader zijn veroorzaakt. Die heeft altijd stellig ontkent dat hij zijn zoontje iets heeft aangedaan en houdt ook vol dat er op de bewuste avond geen ongeluk is gebeurd.

Zijn advocaat Reisinger vroeg de rechtbank vandaag om de 30-jarige Nieuwegeiner vrij te spreken, omdat er geen enkel bewijs is dat hij zijn zoontje iets heeft aangedaan. Het bijna fatale letsel dat bij het jongetje werd vastgesteld, zou volgens hem ook al eerder die dag kunnen zijn veroorzaakt bij de kinderopvang.

112
Op 23 december 2021 belde de man tegen acht uur ‘s avonds 112, omdat het helemaal mis ging met de baby. Het kind kreeg geen adem meer, liep blauw aan en was helemaal slap. Toen hij hem beademde en masseerde kwam er slijm los en kreeg de baby weer wat lucht. Maar in het ziekenhuis ging het weer slechter. Op een scan waren bloeduitstortingen en een schedelbreuk in het hoofd te zien.

Het kind moest worden geopereerd om de druk op zijn hersenen weg te halen. Daardoor werd zijn leven gered. De vader werd kort daarna aangehouden, omdat hij het kind dusdanig zou hebben mishandeld dat het aan de gevolgen daarvan had kunnen overlijden. Het kindje is inmiddels weer hersteld, maar zou wel epilepsie aan de verwondingen hebben overgehouden.

Niet in zijn humeurtje
In een lange, emotionele zitting, waarbij veel familie aanwezig was, besprak de rechtbank de feiten met de verdachte. Hij had zijn zoontje ‘s middags om kwart over vijf bij het kinderdagverblijf opgehaald. Het kind was die dag niet in zijn “normale hummetje, terwijl hij altijd vrolijk was”, vertelden de medewerksters. Hij zat veel op schoot, was huilerig, geïrriteerd en niet helemaal fit.

De baby lag te slapen in de maxi-cosi toen ze thuiskwamen van de opvang. Zijn moeder was aan het werk die avond. Zijn vader ging eerst zelf eten en appte nog naar zijn partner: “Ik hou zoveel van dat jong, niet meer normaal.” Toen het kind hongerig wakker werd, gaf hij hem zijn flesje. Hij had daarna nog even met zijn zoontje op de bank gezeten en bracht hem toen naar bed.

Bedje kapot
Maar terwijl hij het kind in zijn bedje wilde leggen, ging het volgens hem mis. Het jongetje spartelde, verstijfde en maakte vreemde geluiden. Door de schrik en zijn vochtige sokken gleed de vader uit en viel voorover in het ledikantje, waarbij hij alles op alles zette om het jongetje niet te laten vallen.

Onder druk van zijn ellenboog brak een dwarsbalkje van de lattenbodem. Het jongetje zou hij nog tegen zich aangedrukt hebben gehouden, maar het ging niet goed met het kind dat helemaal slap was en ademhalingsproblemen had.

Botsend geweld
Volgens twee gespecialiseerde artsen zijn de verwondingen van de baby niet het gevolg van een ziekte of problemen bij de geboorte. Ze moeten zijn veroorzaakt door “stomp botsend geweld.” Het letsel kan door iemand opzettelijk zijn toegebracht, maar kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een val op een hard oppervlak.

Het is volgens de artsen het meest waarschijnlijk dat de verwondingen zijn ontstaan toen de verdachte met zijn zoontje thuis was. Maar de deskundigen sluiten niet helemaal uit dat de schedelbreuk eerder die dag is veroorzaakt en dat de complicaties vervolgens steeds sneller verergerden.

Poging tot doodslag
Volgens officier van justitie verzwijgt de Nieuwegeiner iets en moet er wat zijn gebeurt waardoor de baby gewond raakte. Het verhaal over de schade aan het bedje vindt het OM onwaarschijnlijk. Agenten hebben de situatie gereconstrueerd en alleen bij een agent die veel groter en zwaarder was dan de verdachte brak een dwarsbalk van het ledikantje.

Omdat hij alleen was met zijn zoontje en er geen andere oorzaak aan te wijzen is, stelt het OM dat de man geweld moet hebben gebruikt tegen zijn zoontje. Daardoor heeft hij het risico genomen dat kind aan de gevolgen zou overlijden en is poging tot doodslag bewezen.

Als het aan het OM ligt mag de man na het uitzitten van zijn celstraf vijf jaar geen contact hebben met zijn zoontje en zijn inmiddels ex-partner. Het kind zou door het hersenletsel epilepsie hebben gekregen en houdt daar mogelijk zijn hele leven last van. Namens het kind werd 50.000 euro schadevergoeding gevorderd, die de verdachte zou moeten betalen.

De waarheid
Advocaat Reisinger wil dat de rechtbank zijn cliënt vrijspreekt. Het is volgens hem niet vast te stellen waardoor de verwondingen bij de baby zijn ontstaan. Hij benadrukte dat ook de deskundigen niet met absolute zekerheid kunnen zeggen hoe en wanneer dat is gebeurd. De schade aan het bedje is volgens hem helemaal niet relevant. De epilepsie zou ook al veel eerder kunnen zijn ontstaan.

“Als het een ongeluk was geweest, dan had mijn cliënt dat gewoon kunnen zeggen, dan was hij vrijuit gegaan”, betoogde de raadsman. De rechters vroegen de verdachte vandaag herhaaldelijk of het echt geen ongeluk was geweest, maar dat ontkende hij voortdurend.

“Dat is de waarheid. Als er iets per ongeluk is gebeurd, dan zeg ik dat meteen als ik de ambulance bel. Dan verzwijg ik dat niet. Dan had ik het allang eerder gezegd”, verklaarde hij.

Of er voldoende hard bewijs is voor een veroordeling, of dat vrijspraak moet volgen, wordt over twee  weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren