De snelfietsroutes Utrecht-Woerden en Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein zijn weer een stap dichter bij de uitvoering. Met het ondertekenen van twee intentieverklaringen op 8 april hebben de wethouders Lot van Hooijdonk (Utrecht), Arjan Noorthoek (Woerden), Ellie Eggengoor (Nieuwegein), Peter Bekker (IJsselstein) en gedeputeerde Dennis Straat bekrachtigd dat ze samen vaart zetten achter de realisatie van de routes.
De intentieverklaringen gaan vooraf aan de uitvoeringsovereenkomsten die eind van dit jaar voor beide routes gepland staan. In de uitvoeringsovereenkomsten wordt het exacte tracé en de vormgeving van de routes vastgelegd. Een aannemer kan dan aan de slag om de diverse aanpassingen, omleggingen en uitbreidingen op de routes uit te voeren. In Nieuwegein zal de route voor een groot deel lopen via de Doorslag, Herenstraat en Utrechtsestraatweg richting Utrecht.
ONDERZOEK EN INBRENG
De komende maanden staan onderzoeken op de rol voor beide snelfietsroutes. Die onderzoeken richten zich op ecologie, het exacte tracé, het ontwerp, grondeigendom, financiering, planologische eisen, realisatie en beheer. Daarbij worden ook belanghebbenden en aanwonenden uitgenodigd om hun inbreng te leveren tijdens een inloopavond of een ontwerpatelier. Zij worden daarvoor door de gemeenten uitgenodigd. Als alles volgens planning loopt, kan eind 2019 voor beide routes een uitvoeringsovereenkomst worden ondertekend door provincie en gemeenten en kan een start worden gemaakt met de realisatie.
ZEVEN SNELFIETSROUTES
De snelfietsroutes Utrecht-Woerden en Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein maken deel uit van zeven prioritaire snelfietsroutes in de provincie Utrecht waarmee de betrokken gemeenten en de provincie aan de slag gaan. De andere routes zijn Utrecht-Veenendaal, Amersfoort-Bunschoten/Spakenberg, Amersfoort-Hilversum en Amersfoort-Veenendaal. Voor de route Amersfoort-Utrecht werd de aftrap gegeven op 13 maart.
De provincie draagt 65% bij in de kosten voor de zeven snelfietsroutes, de overige wegbeheerders (de gemeenten) 35%. In totaal investeert de provincie tot 2023 circa 40 miljoen.
SNEL, COMFORTABEL EN VEILIG DOORTRAPPEN
Op de zeven prioritaire snelfietsroutes, die de provincie Utrecht wil realiseren, krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en krijgen zij eerder groen bij verkeerslichten op de route. Fietspaden en -stroken worden verbreed en in asfalt of beton uitgevoerd. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doorfietsen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden en voor woon-werkverkeer de fiets te nemen. Dat draagt bij aan een bereikbare, gezonde en aantrekkelijke provincie.
Als de routes zijn gerealiseerd start Goedopweg een campagne die fietsers stimuleert hier gebruik van te maken, zodat de aantrekkelijkheid, gezondheid en bereikbaarheid van de provincie wordt vergroot.