Utrechtse regio werkt samen in duurzame vervanging asbestdaken

Zo’n 5% van de daken in de Utrechtse regio bevat mogelijk asbest. Dat is de conclusie van een inventarisatie van een groot aantal Utrechtse gemeenten. Deze inventarisatie werd uitgevoerd in het kader van een regionale samenwerking van de provincie Utrecht, twee omgevingsdiensten (Omgevingsdienst regio Utrecht en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht) en 21 gemeenten, waaronder de gemeente Nieuwegein. Doel van de samenwerking: tijdige, liefst duurzame, vervanging van asbestdaken. Asbest in daken wordt volgens planning door het Rijk in 2024 verboden.

De inventarisatie is in 2017 uitgevoerd op basis van beschikbare data van onder andere het kadaster, basisregistraties adressen en gebouwen (BAG) en Funda. Daarnaast is gebruik gemaakt van luchtfoto’s en zijn de gegevens handmatig aangevuld en gecontroleerd. In totaal zijn er 499.966 gebouwen geïnventariseerd, waarvan er 25.626 mogelijk asbest in de daken hebben. ‘Mogelijk’ omdat alleen inspectie van dichtbij zekerheid geeft. Het gaat uitsluitend om de daken en niet om gevelpanelen of asbest in gebouwen.

Asbest zit niet in gewone dakpannen. Het werd tot 1994 wel verwerkt in golfplaten, platte dakleien en bitumen. De inventarisatie is het eerste concrete resultaat van de regionale samenwerking, die dit jaar wordt voortgezet. Een team deskundigen van de provincie en de omgevingsdiensten ondersteunt de deelnemende gemeenten bij het bepalen van beleid. Met deze samenwerking loopt de regio Utrecht mee voorop in de aanpak van asbestdaken. Landelijk wordt samengewerkt met andere koplopers en de landelijke werkgroep asbestdaken van de VNG. Meer informatie vindt u hier.

Advies
Vermoedt u dat er in of om uw huis materialen zijn waarin asbest is verwerkt en wilt u weten wat u daarmee het beste kunt doen? Dan mag u altijd bellen met de afdeling Toezicht, Veiligheid & Leefbaarheid van de gemeente Nieuwegein op telefoonnummer: 14 030 of mailen naar: bouwtoezicht@nieuwegein.nl. Hier kunt u terecht voor vragen over asbest. De gemeente vertelt u ook of u de asbest zelf mag verwijderen of dat u hiervoor een gecertificeerd bedrijf moet benaderen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk