Utrecht en Nieuwegein landelijke koplopers in overbieden

Wie in de provincie Utrecht een huis wil kopen, moet steeds vaker én meer overbieden. Gemiddeld betalen kopers hier 8,6 procent meer dan de vraagprijs, meer dan in elke andere provincie. In de gemeenten Utrecht en Nieuwegein ligt dat percentage zelfs boven de 10 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van woningplatform Huispedia. Zij zien dat er het afgelopen jaar in heel Nederland steeds meer overboden wordt. Begin dit jaar overboden mensen gemiddeld iets meer dan 4 procent in onze provincie. Dat is nu dus bijna verdubbeld. In alle andere provincies is eenzelfde trend te zien en landelijk wordt nu gemiddeld 5,2 procent overboden.

Ruim 11 procent
Huizenkopers in Utrecht en Nieuwegein moeten het verst boven de vraagprijs gaan zitten, met 12,8 en 11,9 procent. Daarmee houden ze Amsterdam (9,1 procent) achter zich. Er zijn ook gemeenten waar overbieden minder de norm is, zoals het Zeeuwse Terneuzen en het Zuid-Hollandse Hoeksche Waard. In die gemeenten wordt gemiddeld 0,2 procent overboden.

Opzettelijk lage vraagprijzen
Volgens Huispedia neemt het overbieden zo snel toe doordat verkopers de vraagprijs bewust laag houden. “Dat wekt de interesse van meer kopers”, zegt Maxim Bours van het woningplatform. “Vervolgens wordt binnen deze grotere groep geïnteresseerden een biedoorlog ontketend. Dit heeft een prijsopdrijvend effect en wakkert de gekte nog verder aan.”

Bours zou daarom graag zien dat het biedproces meer gereguleerd wordt. Zo is het nu toegestaan om biedingen van anderen door te geven aan potentiële kopers om hen zo te verleiden een hoger bod te doen. Zulke extra biedrondes moeten volgens Bours verboden worden. “Alleen zo stop je tussentijdse beïnvloeding, haal je de gekte uit de markt en creëer je een eerlijke woningmarkt.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk