Het Gerechtshof in Arnhem boog zich ook dinsdag over de zaak rondom de Utrechtse serieverkrachter. Verdachte Gerard T. uit Nieuwegein is daarbij opnieuw zelf niet aanwezig. Tijdens de eerste zittingsdag gisteren eiste het Openbaar Ministerie 16 jaar cel tegen de verdachte. T. kreeg eerder van de rechtbank in Utrecht ook al een celstraf van zestien jaar voor vier verkrachtingen in 1995 en 2001. Het OM wil dat T. daarvoor schadevergoedingen betaalt aan de slachtoffers.
BEWIJSMATERIAAL
Tijdens de zitting werd er dinsdag opnieuw gediscussieerd over het bewijsmateriaal. “Het gaat onder meer over het DNA-spoor naar T. De verdediging zegt dat het mogelijk ook van iemand anders is, maar het OM bestrijdt dat”, zei verslaggever Mark van der Wel, die de zaak volgt.
Het steeds opnieuw toevoegen van nieuwe stukken aan het dossier was weer onderwerp van discussie. De advocaat van T. vindt dat dit nadelig uit kan pakken voor zijn cliënt. “Maar we moesten afwegen welke stukken belangrijk waren. Keuzes waar de verdediging zich niet in kon vinden,” stelde justitie tijdens de zitting.
DNA-MATCH
Justitie gaf aan dat het onderzoek naar de Nieuwegeiner zonder tunnelvisie is uitgevoerd. “T. was bij ons niet specifiek in beeld, punt! De DNA-match was een verrassing.”
De raadsman van T. wil dat de verdachte op vrije voeten komt, zei Van der Wel. “Advocaat Krikke vroeg gisteren ook om schorsing van de voorlopige hechtenis. Het OM wil daar ‘gezien de ernst van de zaak’ niet aan.”
OPMERKELIJK
De Nieuwegeiner was dus zowel maandag als dinsdag niet in Arnhem aanwezig. Van der Wel noemde dat bijzonder. “T. ging nota bene zelf in hoger beroep tegen de 16 jaar voor vier verkrachtingen. Dan wegblijven is opmerkelijk.”
T’s advocaat Maarten Krikke is het daar niet mee eens. Hij vindt dat zijn cliënt geen eerlijk proces heeft gehad. De Nieuwegeiner beroept zich sinds zijn arrestatie op zijn zwijgrecht. “Volgens zijn advocaat wantrouwt hij justitie, omdat er een informant is ingezet in de gevangenis”, zegt verslaggever Mark van der Wel. ”Daarmee is volgens de verdediging geprobeerd het zwijgrecht van T. op slinkse wijze te omzeilen.”
STRAFVERMINDERING
Het hoger beroep is in principe nog de enige kans op strafvermindering voor T., aldus Van der Wel. “Mocht hij door het Hof veroordeeld worden, dan kan hij nog in cassatie gaan. Maar dan wordt er alleen gekeken of het recht goed is toegepast.”
De uitspraak in de zaak is op 8 februari. Op 25 januari krijgt T. nog een laatste kans om iets te zeggen.