Uitbreiding bestaande warmtenet naar de Gebouwendriften niet haalbaar en te duur

De gemeente Nieuwegein werkt al een tijdje aan een plan om de Gebouwendriften in de wijk Batau Zuid aardgasvrij te maken. Eerder heeft zij de betrokken inwoners geïnformeerd over deze wens. Nu blijkt dat het aansluiten van de wijk op het bestaande warmtenet van Eneco niet haalbaar en te duur is. De bewoners zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Er wordt gezocht naar een alternatief. ‘In de eerste fase is onderzocht welke mogelijkheden daar voor zijn. Sindsdien hebben we verder gewerkt aan het onderzoeken van één van die mogelijkheden’ aldus de gemeente Nieuwegein.

Sinds het voorjaar van 2022 maakt de gemeente Nieuwegein plannen om de buurt Gebouwendriften aardgasvrij te maken. In de eerste fase is onderzocht wat de wensen en behoeften zijn van de bewoners en welke duurzame warmteoplossingen er mogelijk zijn. De Buurtgroep Aardgasvrij heeft hier actief aan meegedaan. ‘Het doel was om eind 2024 een plan voor de buurt klaar te hebben. Dat is niet meer haalbaar’ zo laat de gemeente Nieuwegein weten.

In april van dit jaar is besloten om te kijken of aansluiten op het bestaande warmtenet van Eneco een optie is. De afgelopen maanden hebben de gemeente, Jutphaas Wonen en Eneco onderzocht of dit mogelijk is.

Te duur
De gemeente en Jutphaas Wonen hebben samen belangrijke voorwaarden opgesteld, bijvoorbeeld rondom de betaalbaarheid voor bewoners. Daarna heeft Eneco een eerste onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat de uitkomsten niet voldoen aan de voorwaarden die Nieuwegein heeft gesteld. Daarom hebben de gemeente Nieuwegein, Jutphaas Wonen en Eneco samen besloten dat uitbreiding van het Eneco-warmtenet in de Gebouwendriften op dit moment niet haalbaar en te duur is.

Alternatieven
Het doel van de gemeente en Jutphaas Wonen is nog steeds om een collectieve warmteoplossing voor de Gebouwendriften te vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van een warmtenet of bronnet. Dat betekent dat het onderzoek naar die mogelijkheden verder gaat. ‘We gaan nu onderzoeken of er andere warmtebedrijven zijn die onder onze voorwaarden een warmtenet of bronnet kunnen aanleggen in de Gebouwendriften.’

Op dit moment is Nieuwegein in gesprek met Jutphaas Wonen, Huurdersplatform, Huiseigenaren Collectief en Energie-N om Samen te kijken wat er nodig is voor het vervolgonderzoek en het bepalen van de juiste vervolgstappen. Wordt dus vervolgd.

Over de Gebouwendriften
De Gebouwendriften, gelegen in de wijk Batau Zuid is een woonwijk , gebouwd in 1975 en 1976. De buurt bestaat uit grondgebonden woningen en duplex woningen , in totaal 529 woningen . Twee derde (65%) van de woningen zijn sociale huurwoningen van Jutphaas Wonen . Bij de bouw was 100% van de woningen in bezit van Jutphaas Wonen , dat in de loop der tijd een deel van haar woningen heeft verkocht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren