Het college heeft besloten een permanente 12-klassige basisschool te realiseren aan de Galecopperzoom. Daarnaast wordt de Koningin Julianaschool uitgebreid met 4 permanente lokalen. Na realisatie hiervan worden twee van de drie noodgebouwen in het gebied verwijderd. Eén noodgebouw zal nog enkele jaren nodig blijven om de piek van leerlingen op te kunnen vangen. Dit besluit komt in de plaats van een collegebesluit van mei 2004, waarin werd uitgegaan van uitbreiding van de drie basisscholen De Toonladder, De Lucasschool en de Koningin Julianaschool met 13 permanente lokalen.
Uit het Voorlopig Ontwerp (VO), dat hiervoor werd opgesteld, bleek dat de geraamde kosten veel hoger lagen dan het beschikbare budget. Dit kwam vooral omdat er bij de bestaande scholen weinig ruimte beschikbaar is. Vervolgens is daarom onderzocht of er op een alternatieve locatie een nieuw schoolgebouw kan worden gerealiseerd. Hieruit kwam naar voren dat er binnen de wijk Galecop slechts één alternatieve locatie geschikt is voor het plaatsen van een permanent schoolgebouw. In het voorontwerp bestemmingsplan Galecopperzoom is namelijk een reservelocatie opgenomen voor onderwijsdoeleinden. Volgens de toelichting op het bestemmingsplan is deze echter bedoeld voor een gebouw van tijdelijke aard. Om de nieuwbouw te kunnen realiseren zal er in ieder geval wel een artikel 19 vrijstellingsprocedure moeten worden gestart. Een belangrijk argument vóór de locatie Galecopperzoom is dat het veel goedkoper is om hier een nieuw schoolgebouw te plaatsten. Daarnaast biedt de locatie Galecopperzoom maximaal ruimte voor een 12-klassige school, waardoor er tevens enkele extra lokalen voor leerlingen uit de wijk Blokhoeve kunnen worden meegenomen. In Blokhoeve zal namelijk geen zelfstandige school komen.
De drie basisscholen, die ook betrokken waren bij het VO, staan gematigd tot positief tegenover het voorstel om op een alternatieve locatie een school te bouwen.