“Natuurlijk lieg ik over MH17 en verspreid ik misinformatie. Ik schaam me daar niet voor. We leven in een vrij land.” Dat zegt een ‘nep-nabestaande’ van de neergehaalde vlucht MH17 uit Nieuwegein, wanneer Nieuwsuur hem met zijn uitlatingen confronteert.
De 27-jarige man uit Nieuwegein is als ‘Nellie’ actief op Twitter, waar hij discussies aanwakkert en ontregelt. Het gaat om Gordon Nelson uit Nieuwegein. Hij is als ‘Nellie’ actief op Twitter, waar hij discussies aanwakkert en ontregelt. Hij haalt meerdere keren de media met controversiële tweets over zijn zogenaamd omgekomen broer. Nieuwsuur spoorde onlangs ‘Nellie’ op. Zijn broer is niet omgekomen bij de ramp met MH17, maar springlevend. Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein hekelde onlangs nog in zijn nieuwjaarstoespraak al het nepnieuws op internet.
Volgens het NOS-programma erkent hij dat hij nepnabestaande is. Hij noemt zijn verzinsels op Twitter een tegenreactie op – volgens hem onjuiste – berichtgeving van de media. “Het is vuur met vuur bestrijden.” Twitter blokkeerde een aantal keer zijn account, maar telkens kwam hij weer terug onder een andere naam.
Zo reageert hij begin 2016 op een krantenartikel over het associatieverdrag met Oekraïne:
Zijn tweet wordt gepubliceerd door weblog GeenStijl. Ook krijgt nabestaande Nellie steunbetuigingen van twitteraars en van BurgercomiteEU, dat op dat moment campagne voert tegen het verdrag.
De Nieuwegeiner runt echter ook anonieme trolaccounts waarmee hij onder meer obscene, gefotoshopte plaatjes naar critici stuurt, zoals een penis bij de profielfoto van een vrouwelijke twitteraar. “Dat is satire, dan moet je maar niet op Twitter zitten”, aldus Nelson.
Volgens de Nieuwegeiner is er op internet een oorlog gaande over wat je wel en niet mag zeggen. “Daar gebruik ik alles voor, ook leugens. Ik vind dat dat mag.” Nabestaande Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17, die op Twitter de dialoog zocht met Nelson, noemt zijn gedrag kwetsend en respectloos.