De Tweede Kamer wil dat er expliciet wordt gekeken naar de mogelijkheden voor woningbouw in de polder Rijnenburg bij Nieuwegein. Twee verschillende moties hierover werden donderdagavond 2 juli jl. door de Kamer aangenomen.
De Tweede Kamerleden maken zich zorgen om het woningtekort in Nederland. De woningbouwproductie zal dit jaar naar verwachting op 60.000 uitkomen en volgend jaar dalen naar 50.000. Dat is flink minder dan de 75.000 nieuwbouwwoningen die als doel waren gesteld. De Kamer wil bovendien dat het aantal te bouwen woningen op middellange termijn verder omhoog gaat naar 90.000 per jaar. Dat is volgens de Kamer nodig om het tekort in te kunnen lopen.
Moties
In twee moties roepen Tweede Kamerleden op om daarbij naar Rijnenburg te kijken als gebied waar woningen kunnen worden ontwikkeld. Zo diende Julius Terpstra (CDA) een motie in waarin de regering wordt opgeroepen om samen met de provincie en andere partijen in kaart te brengen waar in Nederland grote locaties zijn waar nieuwbouw mogelijk is. Daarbij moet volgens Terpstra expliciet naar Rijnenburg worden gekeken.
Ook een motie van Daniël Koerhuis (VVD) en Jessica van Eijs (D66) gaat over Rijnenburg. De Kamerleden willen dat de regering samen met de provincie Utrecht en de omliggende gemeenten de mogelijkheden in kaart brengt voor grootschalige woningbouw in de polder bij Nieuwegein. Zij zien het liefst dat er voor 2030 gebouwd gaat worden.
Energielandschap
Over de polder Rijnenburg en het aangrenzende Reijerscop is in de Utrechtse politiek al jaren veel te doen. Utrecht wil van de polders voorlopig een ‘energielandschap’ maken, waarbij acht windmolens van maar liefst 235 meter hoog en een grote hoeveelheid zonnepanelen worden geplaatst.
In de plannen van de gemeente Utrecht is er pas later ruimte voor woningbouw. Eerder dit jaar diende het CDA in de Tweede Kamer ook al een motie in om Utrecht te verplichten vooral in te zetten op woningbouw in de polder.