Het Openbaar Ministerie (OM) eist tot 3 jaar cel tegen drie mannen uit Enschede voor hun rol in een grootschalige oplichting via Marktplaats. Het drietal wordt ervan verdacht tientallen mensen te hebben opgelicht door hen via de verkoopsite te benaderen. De slachtoffers kwamen onder meer uit Nieuwegein, Utrecht, Bilthoven, Woerden en Veenendaal. In totaal is er bijna 70.000 euro gestolen van de slachtoffers.
De drie mannen deden zich volgens het OM in 2021 en 2022 voor als kopers op Marktplaats. In plaats van daadwerkelijk tweedehands spullen te kopen van verkopers verzamelde het drietal stiekem bankgegevens van hun vaak oudere slachtoffers. Met die gegevens konden ze inloggen bij de bank en het geld van nietsvermoedende slachtoffers overmaken naar hun eigen rekening.
Aangiften
De mannen uit Enschede kwamen in beeld nadat vier verschillende Nederlandse banken aangifte hadden gedaan. Achter die aangiftes zaten 733 individuele gevallen. Daarnaast zaten er in de werkwijze van de mannen meerdere overeenkomsten. Uiteindelijk heeft de politie 197 gevallen kunnen bekijken, 22 daarvan konden worden gelinkt aan een of meerdere verdachten.
Volgens het OM werkten de verdachten samen bij het oplichten van hun slachtoffers. Dit deden ze door zich voor te doen als een geïnteresseerde koper. Een van de verdachten zou in een chatgesprek hebben gezegd: “Bro, zoek nummers op bij Marktplaats. Alleen bij categorie caravans en toebehoren, zijn allemaal oude mensen.”
Online oplichting
Aan slachtoffers werd gevraagd om een foto te sturen van hun bankpas en een eurocent over te maken naar de verdachte ‘om te controleren of de verkoper wel te vertrouwen was’. In werkelijkheid werden de slachtoffers naar een namaak-website geleid, die leek op de originele site van hun bank. Daar vulden de nietsvermoedende slachtoffers hun gegevens in, die vervolgens bij de verdachten terechtkwamen. Met die gegevens konden de verdachten geld van de rekening van hun slachtoffers halen.
Van de slachtoffers zijn flinke geldbedragen gestolen, variërend van enkele honderden euro’s tot meer dan tienduizend euro. Los van de financiële schade kampt een deel van de slachtoffers hierna ook met psychische problemen. “Dit varieert van gevoelens van schaamte, omdat zij zich hebben laten oplichten, tot gevoelens van onveiligheid en wantrouwen jegens anderen”, legt de officier van justitie uit. Ook verliezen slachtoffers vaak het vertrouwen in het doen van online bankzaken. “Cliënten weten immers niet meer welke links ze wel kunnen vertrouwen en welke niet.”
Eis tegen drie verdachten
Het Openbaar Ministerie eisten gevangenisstraffen van 42 maanden waarvan 6 voorwaardelijk voor de 32-jarige man uit Almere en 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk voor de andere twee verdachten. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.