Weet jij waar de meeste brand in huis ontstaat? VRU Brandweer, hier valt ook de brandweer van Nieuwegein onder, heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar woningbranden in de provincie Utrecht. In dat jaar is de brandweer 410 keer gealarmeerd voor een woningbrand. De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.
Top 3 brandoorzaken en hoe brand te voorkomen
Brand kan ontstaan door brandonveilig gedrag, meestal tijdens het stoken, koken en met elektrische apparaten. VRU Brandweer wijst mensen op brandgevaarlijke situaties om hen bewust te maken van brandveiligheid en zo te voorkomen dat er brand ontstaat.
Brand komt het vaakst voor, in 30% van de gevallen, als gevolg van stoken. Gebruik schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).
25% van de branden ontstaat tijdens het koken, voornamelijk in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet je de pan op het vuur niet.
14% van de branden ontstaat in een elektrisch apparaat, voornamelijk in de wasmachine en wasdroger. Reinig daarom na gebruik de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer.
Joost Polak, preventiemedewerker: ”Veel mensen zijn niet bewust bezig met brandveiligheid. Brand kan vaak worden voorkomen door bijvoorbeeld elektrische apparatuur goed te onderhouden en overbelasting, vuilophoping en schade aan apparatuur te voorkomen. Daarom vinden wij goede voorlichting en bewustwording van groot belang. Want de brandweer kan het niet alleen, brandveiligheid is ieders verantwoordelijkheid.”
Wat als er toch brand is?
De brandweer is altijd te laat, er is dan namelijk al brand. Probeer daarom zo goed mogelijk brand te voorkomen en weet hoe te handelen als er toch brand uitbreekt. Blus vlam-in-de-pan nooit met water, maar gebruik een passende deksel. Blus brand in de schoorsteen niet met water, maar sluit de klep en gebruik zand om het vuur te doven. Staat een elektrisch apparaat in brand, trek dan zo snel mogelijk de stekker eruit. Een beginnende brand kan je zelf blussen met kleine blusmiddelen. Als de brand groter wordt dan het formaat van een voetbal, vlucht dan. Sluit alle deuren achter je, breng jezelf en anderen naar een veilige plek en bel 1-1-2. WhatsApp je vragen over brandveiligheid!
Meer investeren in het voorkomen van brand en verminderen van slachtoffers bij brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. Dit willen we bereiken door inwoners van de provincie Utrecht goed voor te lichten. Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp je vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts.