Tomatenjam

Niet alledaags, maar wel erg lekker, deze frisse, iets zoetige tomatenjam. Het recept is van mijn vriendin Wil, die een waar culinair wonder is. De jam is niet alleen heerlijk op een stukje (geiten)kaas of een toastje, maar ook op brood (met wat kaas en rauwkost), bij een gebakken eitje, als toefje op je amuse, bij je borrelhapjes en noem maar op.
En, leuk ingepakt, is deze “jam” een heel origineel cadeautje.

Nodig voor 4 à 5 jampotjes:
1 ½ kg tomaten
1 citroen
1 sinaasappel
1 vanillestokje
3 kardemompeulen
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 ¼ pak geleisuiker Speciaal (Van Gilse)

Extra: fijne rasp; grote pan met dikke bodem; jampotjes met deksel; etiketten of kaartjes. (Eventueel staafmixer of grote zeef).

Was de potten en deksels brandschoon met heet water en soda, spoel ze om en zet omgekeerd op een schone theedoek.
Makkelijker nog: was ze mee in de vaatwasser, spoel even na en zet ze omgekeerd op de schone theedoek.
Borstel de citroen en de sinaasappel schoon onder de hete kraan.
Droog ze af en rasp de schil tot op het wit.
Was de tomaten schoon, snij ze in vieren en snij de harde kern weg.
Doe de tomaten in de pan, samen met het rasp van de citrusvruchten, het vanillestokje (voor gebruik even in de lengte in tweeën snijden), de kardemompeulen en de peperkorrels.
Breng langzaam aan de kook.
Voeg de geleisuiker toe, roer goed door en laat de jam weer aan de kook komen.
Laat de jam enkele minuten doorkoken (het moet flink borrelen).
Neem dan de pan van de kookpit, roer nog eens goed door en vis het vanillestokje, de kardemompeulen en eventueel de peperkorrels eruit.
Je kunt nu even voorzichtig proeven.
Te zuur? Voeg een beetje honing of een schepje suiker toe. Te zoet? Beetje citroensap.
Vul de potten met de hete jam, met behulp van een vultrechter of een litermaat (met tuit).
Pas op!!! Zet de potten op een doek tijdens het vullen, anders kunnen ze knappen.
Maak de hals en het schroefdraad van de potten schoon met vochtig keukenpapier en draai de (vochtige) deksels erop.
Zet de potten een kwartiertje op de kop (hierdoor sluiten ze luchtdicht af) en laat ze afkoelen.
Voorzie de potten van een etiket of kaartje met daarop de inhoud en de datum.
De jam is op deze manier ca. 3 maanden te bewaren op een koele, donkere plaats.
Na het openen in de koelkast bewaren.

Tips
– De jam wordt pas stevig tijdens het afkoelen.
– Vind je de jam toch te dun? Schenk de potten dan weer leeg in de pan en kook de jam opnieuw flink op. Spoel de potten schoon en vul ze opnieuw, zoals boven beschreven.
– Wil je een gladde jam zonder stukjes vruchtvlees? Zet dan even de staafmixer in de jam (eerst vanillestokje en kardemompeulen eruit halen).
– Heb je geen staafmixer, druk de jam dan door een grote zeef in een andere pan. Kook nog even op en vul de potten.
– Voor een weer iets ander smaakje kun je ½ eetlepel kaneelpoeder toevoegen voordat de jam gaat koken.
– Ook lekker, een handje (gewassen) rozijnen meekoken. De jam dan niet pureren of door de zeef drukken.

Bijgerecht
Tijd 45 tot 60 minuten
Bron: Wil de Kruijf

Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren