Toen & Nu: ‘Wipwatermolen Oudegein heeft bijna zijn oude functie terug’

Deze week heeft de redactie een oude foto gevonden van de wipwatermolen die gestaan heeft tegenover de Karwei, in het gebied tussen de Brugwal en de Herenstraat, net naast de Doorslagbrug. Als omschrijving geeft het Utrechts Archief: ‘Gezicht op de wipwatermolen Oudegein aan de Doorslag te Jutphaas.’ De foto is gemaakt in 1967 door de heer L.H. Hofland. De wipwatermolen is de oudste poldermolen (1640) van de provincie Utrecht.

De wipwatermolen heeft sinds enkele jaren een andere plaats langs De Doorslag, even voorbij de kinderboerderij en Museum Warsenhoeck. De molen maakt Nu deel uit van het Nieuwegeinse Natuurkwartier, daar waar de foto van Nu is gemaakt. Zo maken we deze keer een hele andere Toen & Nu, want normaal fotografeert onze fotograaf Jordi Jupijn exact dezelfde plek van Toen. Het is eigenlijk Nu een Toen & Nu van de molen.

In het gebied waar Nu MOVIR is gevestigd liepen nog niet lang geleden schapen, kijk en lees maar! En de schapen staan er Nu ook weer dicht bij want de kinderboerderij IJsselstee ligt er naast, daar waar Nu de molen staat.

Ziet u achter de knotwilgen op de foto van Toen het oude molenaarshuisje? Het huisje diende als onderkomen voor de molenaar W. van der Star en zijn gezin. In de zeventiger jaren is het huisje afgebrand en vrij snel daarna is een replica gebouwd. Het huisje staat nog steeds op de plek van Toen, Nu vervallen en ooit gekraakt door een motorclub die er hun onderkomen van hadden gemaakt.

Maar waarom de foto van Nu toch niet op de plek van Toen gemaakt? Hoor ik u vragen. De foto van Toen laat ons iets zien wat we niet goed op de andere foto’s van Toen hebben kunnen zien. Weet u wat? U moet denken aan de functie die de molen weer terugkrijgt na lange tijd, maar dan in het Natuurkwartier. Juist, het waterrad aan de zijkant van de molen. Die ziet u op de foto van Toen heel duidelijk.

Om de waterhuishouding in Zuid-Holland goed te regelen en verdroging en verzilting tegen te gaan, gaat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Park Oudegein aanpakken, zij is daar Nu mee bezig.

Met de uitbreiding van de KWA+ zullen de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, de Doorslag en het Merwedekanaal vaker en langer op een hoger peil staan. In het projectplan staan maatregelen beschreven die uitgevoerd moeten worden om in tijden van het inwerking zijn van de wateraanvoer naar West-Nederland, de afvoer van water uit het park mogelijk te maken. Deze maatregelen moeten leiden tot een robuust watersysteem met een betere doorstroming en waterkwaliteit. De werkzaamheden zijn reeds begonnen. Aanleiding van de foto van Toen & Nu deze week zijn de foto’s die onze redactie ontving van de heer Lex Lieftinck (zie hierboven)

Naast de Wipwatermolen in Park Oudegein zal een nieuw gemaal en bijbehorende voorzieningen en constructies worden aangelegd in een regionale kering. Bij aanleg hiervan wordt rekening gehouden met de geldende regelgeving. Het gemaal krijgt een visvriendelijke pomp met een capaciteit van 10 m³/min en bemaalt Park Oudegein en wordt parallel aan molen Oudegein gebouwd. Op deze manier kan de molen maalvaardig gemaakt worden ten behoeve van het Milieu Educatie Centrum. Hiemee krijgt de oude molen weer zijn functie terug. Dit was een lang gekoesterde wens van de werkgroep Molen Oudegein.

Klik hier voor onze videoreportage met één van de molenaars die Nu aan het werk zijn in het Natuurkwartier.

Onze fotograaf Jordi Jupijn gaat graag naar een plek in Nieuwegein om aan de hand van een foto van Toen, de foto van Nu te maken. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’ Heeft u een oude foto met een verhaal? Mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het Nu is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk