Toen & Nu: ‘De jachthaven met de Veerhuisjes’

Van Gerrit van den Berg kreeg onze redactie deze week een foto van de oude Veerhuisjes langs de Lek. Ze stonden iets rechts van de plek waar Nu het Veerhuis staat, ter hoogte van de Kiezelmonde. Gerrit bewaard aan deze historische plek goede jeugdherinneringen. Of wij iets met de foto kunnen op de redactie. Maar natuurlijk Gerrit! De foto van Toen is overigens gespiegeld van de achterkant van de Veerhuisjes ergens gemaakt in de jaren ’60 van de vorige eeuw vermoed ik.

De jachthaven is aanvankelijk aangelegd voor de opslag van de brugschepen, wanneer die bij kruiend ijs uit de vaart genomen moet worden. Tijdens de langdurige winter van 1929 ontstond een geweldige ijsdam in de Lek. Zelfs auto’s voeren tussen de twee ‘Lekplaatsen’ heen en weer over het ijs. In maart 1929 begon er eindelijk enige verbetering in de weersomstandigheden te komen en op 22 maart blies de Genie de ijsdam op. Dat was hard nodig want het van boven de rivier loskomende en kruiende ijs vormde een geweldig gevaar voor de dijken langs de rivier.

Het ijs wordt opgeblazen door de Genie in 1929

De schipbrug heeft dienst gedaan van 1 april 1840 tot 26 mei 1936. Toen werd de Boogbrug tussen Vreeswijk en Vianen opengesteld. Rond de dertiger jaren vorige eeuw wordt de haven, in de zomermaanden, ook gebruikt als het plaatselijke zwembad. Deze situatie duurt tot 1961, het jaar waarin het zwembad ‘Watergein’ voor het publiek wordt opengesteld. De insteekhaven aan de Lek heeft Nu een functie als haven voor luxe motorjachten (Z.V. de Lek).

Gerrit van den Berg over de foto: ‘Mijn vader werkte vanaf 1945 op de Prinses Beatrixsluis, zijn collega (later goede vriend) Gert van der Heiden werkte daar ook. Hij woonde in de Veerhuizen en als kind ben ik met mijn ouders menigmaal bij hem en tante Anna op bezoek geweest. Van der Heide was een fervent verteller van verhalen over de schipbrug en vooral over zijn belevenissen tijdens WOII. Op verjaardagen hing bij ons de hele familie aan zijn lippen.’

‘Gert heeft ook op relatief heldhaftige manier kunnen voorkomen dat de Duitsers de Prinses Beatrixsluis op wilde blazen. De explosieven waren al overal aangebracht, één druk op de knop zou al voldoende zijn geweest. Hij is nog lang havenmeester geweest van de aan de Lekzijde gevestigde jachthaven.’

Onze fotograaf Jordi Jupijn trok met de oude foto in de hand naar de plek van Nu en maakte voor onze lezers de Toen & Nu zoals u hieronder ziet. Heeft u een oude foto met een verhaal? Laat het onze redactie weten, dan gaan wij aan de slag. Ons e-mailadres is: redactie@pen.nl.

Hieronder Het Veerhuis rond 1894

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren