Vandaag een foto ergens midden jaren ’30 vorige eeuw. Gemaakt op de hoek van de Dorpsstraat met de Tramstraat in Vreeswijk. Nou ja, de Tramstraat was er Toen nog niet. Daarvoor in de plaats stond Toen nog gewoon een woning met eronder een winkel, zoals velen in die tijd. Toen Vreeswijk nog floreerde, met name in de handel aan de doorgaande schepen door de Oude Sluis. Het waren Toen Gouden Tijden voor de middenstand aldaar.
Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen, die overigens gebruikt werd voor een prentbriefkaart, de foto van Nu. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’
De Dorpsstraat had Toen nog een mooie brede stoep. Nu heeft ‘ie plaats gemaakt om auto’s te parkeren. Toen reed er een groentekar door de straat. Zou die van groenteman Cees van Eyndthoven zijn geweest? Eigenlijk is er weinig veranderd.
Het pand met de uitbouw, vierde pand van links op de foto van Toen, is altijd een buitenbeentje geweest. Dorpsstraat 22. Dit pand is zeventiende-eeuws (gebouwd voor 1650) en heeft lange tijd een horecabestemming gehad. Later werd het een pension. Toen voor de eerste gastarbeiders van Vreeswijk. De meeste van deze gastarbeiders werkten bij de Persil-, later Henkelfabrieken. Het pand kreeg in de volksmond de bijnaam ‘Marokkanenhuis.’ De luifel is midden jaren zeventig afgebroken op last van de gemeente en later in wat gewijzigde vorm teruggebracht, zoals u kunt zien op de foto van Nu. Let op het puntje van de toren van de Barbarakerk. Toen vrij nieuw, Nu een paar jaar geleden geheel gerestaureerd.
Weet je wel zeker dat de Tramstraat er in 1930 nog niet was? Ja er was een winkel/woning (toen een Sigarenwinkel) op de hoek van de Tramstraat en de Dorpsstraat dat is weggebroken voor de verbreding van de Tramstraat ergens in de 60er jaren. Maar de Tramstraat, uitkomend aan Het Zand, was er al heel lang. De tramlijn was er van 1883 tot 1929. Het verlengde stukje Tramstraat tussen Het Zand en de Irenestraat, dàt was er nog niet in de 1930.