Katern

Toch nog woningen met gasaansluiting gebouwd in Nieuwegein

Hoewel het sinds 2018 niet meer is toegestaan om nieuwe woningen met een gasaansluiting op te leveren, gebeurt dit nog wel. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het in Nederland om bijna 100.000 woningen gaat. Gemeenten zouden “massaal” gebruik maken van de mogelijkheid de regel opzij te zetten. In de provincie Utrecht maken vijf gemeenten gebruik van die uitzondering, waaronder de gemeente Nieuwegein.

Naast Nieuwegein omzijlen ook Amersfoort, Bunschoten, Renswoude en Veenendaal de regel. Dat blijkt uit het register van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), dat bijhoudt welke gemeenten gebieden hebben aangewezen waar een gasaansluiting “strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang.”

Volgens RTL “verschilt nogal per gemeente wat onder zwaarwegend belang wordt verstaan.” Zo zou de gemeente Veenendaal “een hele waslijst aan redenen” hebben waarom gas de enige oplossing is.

Bijvoorbeeld dat er maar tot 30 meter diep geboord mag worden onder een deel van het centrum, waardoor een warmte-koudeopslagsysteem geen optie is. Ook een biomassa-installatie wil de gemeente Veenendaal niet, uit vrees voor overlast van stof, stikstof en stank. En omdat biogas “nog niet geregeld” is, krijgen 45 Veenendaalse appartementen dus een gasaansluiting.

Sinds 1 juli 2018 mogen netbeheerders geen gasaansluiting meer aanleggen in nieuwbouw. Toch gebeurde dat nog 97.953 keer, blijkt uit cijfers van de drie grote netbeheerders. Dat komt omgerekend neer op ruim 22 procent van het totaal van de 437.246 nieuw gebouwde panden in de afgelopen jaren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk