Het eerste Nieuwegeinse stukje ‘zelfbeheer’ is ruim 15 jaar geleden in Batau-Noord via een bewonersinitiatief ontstaan. Sindsdien kent Nieuwegein veel van deze stukjes getransformeerd openbaar groen. De wijk fleurt er ontegenzeggelijk door op en bewoners vinden het leuk. Op de Hagedisweide in Batau-Noord verzorgt Tineke van den Berg met veel plezier een wel heel fraai zelfbeheertuintje.
‘Dit is het derde seizoen van mijn tuintje in ‘eigen beheer’ in een plantsoen op de Hagedisweide. Zelf heb ik een leuke voor- en achtertuin en ook nog een moestuintje, genoeg zo zou men zeggen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan …, ik zocht gebiedsuitbreiding! En hoe gemakkelijk is dat wanneer je oogt valt op dat saaie plantsoen voor je deur.’
Hoe pak je zoiets nu eigenlijk aan?
‘Heel eenvoudig, je belt de gemeente en vraagt toestemming. Die krijg je vlot. Verder is het een kwestie van aanpakken: schop erin en de plaggen in de groencontainer. Zelf heb ik natuurlijk genoeg planten en wanneer je aan het tuinieren bent, komen er al snel buren met iets dat zij over hebben. Ook mijn eigen tuinvriendinnen komen graag met allerlei plantjes en stekjes’ aldus Tineke.
Nieuwe aanplant krijgt water met de gieter van Tineke, ook sproeit zij de aanwas niet. ‘Zo hou je vanzelf alles wat sterk is én tegen droge periodes kan, over’ zegt Tineke die het zelfbeheertuintje in de eerste plaats onderhoud voor haar eigen genoegen. Ik oogst waardering van buurtbewoners en wandelaars die ik op mijn beurt weer plezier verschaf’ aldus Tineke.
Ook zelf een stukje beheren in je buurt?
De gemeente Nieuwegein: ‘Zelfbeheer groenvoorziening is het vrijwillig onderhouden van delen van de openbare ruimte door derden. Dit kunnen burgers zijn, maar ook bedrijven of woningbouwcorporaties. Het openbare karakter blijft.’
‘Zelfbeheer vergroot de kwaliteit van de openbare ruimte en versterkt de betrokkenheid van bewoners. Bewoners kunnen meer aandacht geven aan het beheer en onderhoud dan de gemeente binnen haar onderhoudsbudget kan doen. Daarnaast is samenwerken aan groen in de straat een leuke kans om buurtbewoners te leren kennen.’ Wil je meer weten over het zelfbeheren van een stukje grond in jouw wijk. Kijk dan eens hier.